Byggindustrin
1 min lästid

Peab bygger åt Akademiska Hus i Umeå

21:a december 2022, 08:53
Peab bygger åt Akademiska Hus i Umeå
Exteriör skiss. Illustration. Link Arkitekter.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Den 9 500 kvadratmeter stora byggnaden kommer att omfatta fem våningsplan. Fasaden byggs med Stofix, som är ett system där tegelpaneler hängs upp på monteringsskenor.

Projektet kommer att byggas och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Materialet beaktas noga ur miljö- och hållbarhetsperspektiv. Till stor del kommer ECO-betong att användas, vilket jämfört med traditionell betong kan sänka betongens koldioxidutsläpp med upp till 50 procent.

“Framtida knutpunkt”

– Det är glädjande att vi fått förtroendet att bygga ut universitetsområdet med en byggnad som kommer att fylla det behov som finns på universitet idag. Vi ser mycket fram emot att få förverkliga det här projektet tillsammans med Akademiska Hus, säger Susanne Hallberg, regionchef på Peab.

– Att bygga hållbart och långsiktigt är alltid av största vikt för Akademiska Hus och vi ställer höga miljökrav i utvecklingen av alla våra byggprojekt. Vi är glada över att ha med Peab som partner när vi nu skapar en ny byggnad för Umeå universitet som ska bli campusområdets framtida knutpunkt, säger Ali Ranji, projektdirektör på Akademiska Hus.

Uppdraget är en utförandeentreprenad med byggstart i december 2022 och byggnaden lämnas över under första kvartalet 2025. Markplaneringsarbetet är årstidsberonde och beräknas vara klart i september 2025.

Projektet orderanmäls i det fjärde kvartalet 2022.

#peab #umeå
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0