Byggindustrin
2 min lästid

Logicenters satsar på klimatneutral logistik

15:e november 2022, 12:51
Logicenters satsar på klimatneutral logistik
Visionsbild för Triple Zero i Bålsta. Bildkälla: Logicenters.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Projektet, som heter Triple Zero startar nu och kommer att vara en del av Bålsta Logistikpark i norra Stockholm. I skrivande stund pågår en detaljerad planering kring de materialval och byggtekniker som ska användas i projektet. Exempelvis kommer den traditionellt använda stålstommen, väggar och tak att ersättas med träkonstruktioner.

– Vi spänner bågen högt och ska försöka ta oss till total CO2-neutralitet i det här projektet. Vissa byggmaterial, som till exempel betong, kommer dock vara svårt att få helt CO2- neutrala. Där vi står idag i projektet minskar vi materialbundet CO2 med hela 60 %. Så visst är det en bit kvar här innan vi når noll, säger Eva Sterner, chef för utvecklingsprojekt hos NREP-ägda Logicenters och fortsätter:

– Den svåraste utmaningen just nu är att hitta material och installationer med låg CO2 halt och som är godkända att använda. Det finns många befintliga och nya aktörer som jobbar febrilt med detta och innovationstakten är hög vilket är mycket glädjande. För att komma ner på noll i projektet som helhet måste vi därför balansera genom att hitta material som binder mer CO2 än de släpper ut, som till exempel trä och hampa.

Blickar mot stjärnorna

I linje med Logicenters ambitiösa hållbarhetsmål att vara helt koldioxidneutrala år 2028 ser bolaget Triple Zero-projektet som en viktig möjlighet att kunna fortsätta utvecklas och addera nyfunnen kunskap. Bland annat har Logicenters börjat blickat mot rymden för att hitta inspiration och tillvägagångssätt som potentiellt skulle kunna få ner klimatavtrycket.

– Vi tittar på rymdteknik, där man ofta ligger långt fram vad gäller teknikutveckling och var till exempel först med solceller. Vi samarbetar med en organisation med ingångar till NASA och hoppas hitta saker som kanske kan implementeras här på sikt. Det skulle kunna handla om något lager i rymddräkten som är väldigt isolerande som man även skulle kunna använda i exempelvis takkonstruktioner för att få dem lättare, fortsätter Sterner.

Den nya logistikanläggningen planeras att stå helt färdig under slutet av 2023 med en yta på totalt 20 000 kvm. Fastigheten byggs på spekulation där Logicenters förhoppning är att hitta en lämplig kund med hög miljöprofil.

#bålsta #logicenters #nrep
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0