Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Föreningen om SCB:s rekordsiffror: "Problem"

7:e maj 2018, 16:00
Föreningen om SCB:s rekordsiffror:
Martin Hofverberg, chefekonom hos Hyresgästföreningen. Foto: Kristian Pohl
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

SCB:s siffror om att drygt 50 000 bostäder byggdes under 2017 visade på den högsta siffran på 15 år. Men i ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen är det långt ifrån högt nog.

Förra året byggdes fler bostäder i landet än vad som har gjorts sen 1992, som Branschaktuellt skrev tidigare idag. Statistiska Centralbyrån släppte en rapport om att 48 227 bostadslägenheter färdigställdes – vilket är en siffra som är alldeles för låg, enligt Hyresgästföreningen.
– Om vi har ett behov av att det byggs 80 000 nya bostäder per år och marknaden endast förmår leverera lite drygt hälften när konjunkturen är på topp, då har vi problem, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Finansieringssystem har lett till färre bostäder

Han kritiserar dagens finansieringssystem och riksdagens roll i byggandet av nyproduktioner.
–Det betyder i klartext att vi inte kan förlita oss på dagens finansieringssystem för en hållbar och hög byggtakt. Sedan riksdagen överlät finansiering av bostäder till hushåll och företag i början av 90-talet har det endast byggts 24 000 lägenheter per år i snitt, dessutom till priset av en ohållbar skuldsättning hos hushållen.

Hyresgästföreningen vill se rättvisa villkor mellan bostads- och hyresrätt

Balansen mellan antalet hyres- och bostadsrätter är jämn i landets genomsnitt. Men i Stockholm är endast 30 procent av de nybyggda bostäderna hyresrätter. Enligt Martin Hofverberg är hyresrätt en ekonomiskt orättvis boendeform i jämförelse med bostadsrätter.
– Vad vi behöver är smarta stimulanser som till exempel statliga topplån som gör att byggföretagen vill fortsätta bygga även när priser och potentiella hyresnivåer sjunker. Och landets hyresgäster vill se en skattereform som ger rättvisa villkor mellan ägt och hyrt boende. Som det ser ut idag kostar en nybyggd hyreslägenheter 3000 kronor mer i månaden som ett resultat av hyrskatten. Det är inte hållbart.

#hyresgästföreningen #scb #statistiska centralbyrån
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0