Bostad
2 min lästid

Bygger 141 bostadsrätter – i trä

29:e oktober 2022, 07:00
Bygger 141 bostadsrätter – i trä
Treehouse får både stomme och fasad i trä. Bildkälla: Folkhem.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Tillsammans med ByggPartner i Dalarna planerar Folkhem bygga det nya kvarteret Treehouse. De två husen i projektet får åtta våningar var och invändigt ska 141 nya bostadsrätter byggas. Exakt när byggstart väntas är ännu inte klart, men i dagsläget lutar det mot slutet av 2023 eller början av 2024.

Anna Ervast Öberg är affärs och projektutvecklingschef på Folkhem.

– Treehouse är ett massivträprojekt där stommen till husen kommer uppföras med korslimmade träskivor. Det gäller alla våningar utom det under mark. Samtidigt tycker vi det är viktigt att husen kan tillföra nya kvaliteter i området vilket gör att båda husen får träfasad och omsorgsfulla fasader. I bostäderna däremot har vi ingen synlig stomme men för att få in känslan av trä även här kommer lägenheterna få snickerier och hantverk i trä, berättar Anna Ervast Öberg.

Närodlat material

Som leverantör av stomme har projektets totalentreprenör ByggPartner ett samarbete med Stora Enso och planen är att Stora Enso ska förse bygget med värmländska träprodukter. Om planen blir av ska trät levereras från Stora Ensos fabrik för CLT (Cross-Laminated Timber) i Grums.

– Det känns väldigt bra att stommen i våra projekt kommer att byggas av närodlat svenskt material. Stora Enso har stor kunskap och tillsammans kommer vi att kunna utveckla projektet ytterligare, säger Anna Ervast Öberg.

Anna Ervast Öberg beskriver också ett fint samarbete med Sundbyberg kommun, där Folkhem har ett flertal projekt i rullning.

– Treehouse byggs i ett område med stor potential och det känns väldigt viktigt att kunna sätta den här typen av projekt på marknaden. Samtidigt är det ett jättespännande projekt för oss som byggherre där vi får visa att det är ekonomiskt lönsamt att bygga i trä.

Utöver trä får Treehouse gröna växter på taket och vill man åka kollektivt är tunnelbanan nära. Det byggs också cykelrum med cykelpooler och för de som vill fortsätta köra kommer möjlighet till garageplats finnas. Samtliga lägenheter får stora balkonger och för att skapa något för alla byggs lägenheterna i olika storlekar – från enrummare till femrummare.

#byggpartner #folkhem #stora enso
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0