Byggindustrin
2 min lästid

Larmet: Nio av tio utländska bolag fuskar

24:e oktober 2022, 10:36
Larmet: Nio av tio utländska bolag fuskar
Genrebild: Bildkälla: Hasse Holmberg / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Byggmarknadskommissionen, som startats av byggföretag, fackliga organisationer, byggherrar, och branschorganisationer, har kartlagt oegentligheter inom byggbranschen.

Kommissionen har upptäckt att utländska bolag står för en stor del av fusket. Estland, Lettland, Polen, Slovakien och Tjeckien är fem länder som de har tittat närmare på, där det påstås att byggföretag ofta bryter mot reglerna.

– De senaste 10–15 åren har kriminaliteten inom byggbranschen ökat kraftigt. Det är i många fall kopplat till företag med utländsk arbetskraft, säger Byggmarknadskommissionens ordförande Stefan Attefall, före detta bostadsminister, till UNT.

Från dessa länder granskades 90 byggföretag slumpmässigt utifrån 14 faktorer. Bland företagen hade nio av tio minst en brist kopplat till faktorerna.

Några exempel ur granskningen:

  • Vart fjärde företag betalade inte korrekt skatt i Sverige.
  • En fjärdedel av företagen hade “problematisk lönesättning”. Medianlönen var 98 kronor per timme och bottenrekordet löd på 15 kronor i timmen.
  • Sex företag saknade F-skattsedel.

Kommissionen har i sin granskning anlitat experter som bedömer att 5–30 procent av Stockholms byggnadsarbetare saknar arbetstillstånd i Sverige.

Byggmarknadskommissionen föreslår, precis som den nya regeringen, skärpta regler för arbetskraftsinvandring. Men de vill även se minskad sekretess mellan myndigheter. I dag får myndigheter i vissa fall inte utbyta information när de upptäcker regelbrott.

Läs även:

Hittade fel på vart tredje bygge i Stockholm
21:a oktober 2022
Byggindustrin
Hittade fel på vart tredje bygge i Stockholm
122 bolag får böter efter fusk.
#attefall #byggmarknadskommisionen #stefan attefall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0