Byggindustrin
2 min lästid

Så reagerar branscherna på nya ministern

22:a oktober 2022, 06:00
Så reagerar branscherna på nya ministern
Andreas Carlson blir ny Infrastruktur- och bostadsminister. Bildkälla: Riksdagen/TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Branschorganisationen Byggföretagen skickar en skarp uppmaning till hela den nya regeringen, med statminister Ulf Kristersson (M) i spetsen.

– Cementkris, stigande materialpriser, svagare hushållsekonomier och höjda räntor skapar tillsammans en osäkerhet som samhällsbyggnadssektorn inte upplevt på mycket länge. Det kommer att krävas krafttag för att vända skutan. Vi hoppas se konkreta reformer som balanserar tillväxt, råvarutillgång och klimatutmaningar,, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen. 

Hyresgästföreningen välkomnar Andreas Carlson med att bland annat trycka på frågan om elpriser.

– Bostadsminister är en väldigt viktig ministerpost eftersom den handlar om något så grundläggande som boende. Vi ser att den nya bostadsministern har ett flertal frågor som är akuta. Det ena är att det kommer krävas en rättvis elkompensation. Högkostnadsskydd kan inte bara gälla för den som äger en stor villa utan även hyresgäster som också drabbats hårt av höga elräkningar, säger Marie Linder förbundsordförande Hyresgästföreningen.  

Vill införa startlån

Även Riksbyggen reagerar genom att lyfta elfrågan, men lyfter också behovet av att få in unga på bostadsmarknaden.

– Ett startlån för unga vuxna kan göra stor skillnad här och nu och bör införas skyndsamt. Idag är många unga hänvisade till den otrygga och dyra andrahandsmarknaden, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksyggen.

De får medhåll av BoKlok, som också lyfter landsbygdsperspektivet.

– Vi är beroende av en livskraftig landsbygd och landsort för att kunna rekrytera till vår fabrik. Vi behöver även trä från hållbara svenska skogar för att leverera bostäder med låg klimatpåverkan som människor med vanliga inkomster har råd med, säger Niclas Bagler, landschef och EVP för BoKlok Sverige.

#boklok #byggföretagen #hyresgästföreningen #riksbyggen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0