Bostad
2 min lästid

SBAB: Bostadspriser kan falla nio procent - på tre år

27:e april 2018, 09:55
SBAB: Bostadspriser kan falla nio procent - på tre år
Robert Boije
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Priserna på bostäder kan falla med åtta till nio procent på grund av stigande boräntor. Det siar SBAB om i en prognos för de närmsta tre åren.

Riksbanken meddelade nyligen att räntan kan gradvis börja klättra med start mot slutet av året. Nu tror SBAB att stigande räntor kan få bostadspriserna att sjunka åtta till nio procent.
– Det är ingen större dramatik i en sådan prisnedgång utan det är en fullt naturlig anpassning av priserna till ett mer normaliserat ränteläge. En sådan nedgång gör att bostadspriserna går ned till nivån 2016, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Lägre bostadspriser 2017 inga tecken på sprucken bostadsbubbla

Vidare förklaras nedgången i bostadspriser i slutet av 2017 av att det stora utbudet nyproducerade bostäder inte var i nivå med efterfrågan.
– Fallet i bostadspriserna under sista delen av förra året är dock enligt vår bedömning inte ett tecken på att vi har en bostadsbubbla som håller på att spricka. Även om det finns tecken på att antalet spekulationsköp har varit betydligt större än vi trott, kan bostadsprisuppgången ända sedan mitten av 1990-talet i stor utsträckning förklaras av fundamentala faktorer som kraftigt sänkta räntor och en god inkomstutveckling, säger Robert Boije.

Osäker marknad leder till färre bostadsbyggen

Men fram till 2025 är behovet av nya bostäder fortsättningsvis stor, enligt prognosen. Den snabba befolkningstillväxten är inte i nivå med antalet tillgängliga bostäder, men osäkerheter på marknaden gör ändå att nya bostadsbyggen blir färre.
– Det är orealistiskt att tro att det ska gå att bygga bort hela bostadsbristen de närmaste åren, men sett till behovet är det illavarslande att bostadsinvesteringarna nu ser ut att bromsa in så kraftigt, säger Robert Boije.

#bostadsbubbla #bostadsmarknaden #mäklare #nyproduktion #sbab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0