Byggindustrin
2 min lästid

SBAB: Bostadsbyggandet tvärnitar

15:e september 2022, 12:42
SBAB: Bostadsbyggandet tvärnitar
Genrebild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Enligt rapporten väntas antalet påbörjade bostäder väntas uppgå till 43 000 nästa år. Jämfört med toppåret 2021 är det en nedgång med nästan 40 procent.

De dramatiskt höga priserna på många insatsvaror går inte att kompensera genom att höja priserna på nya bostäder eftersom priserna faller kraftigt på andrahands-marknaden. Samtidigt bidrar högre räntor till försvårade finansieringsmöjligheter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

“Läget är svårbedömt”

Något annat som väntas falla är bostadspriserna. En modellskattning visar att det inte går att utesluta att bostadspriserna faller med sammanlagt 20 procent från toppen till botten. Osäkerheten är dock stor.

Vår prognos bygger på en modellskattning och det historiska sambandet mellan bostadspriserna och hushållens inkomster respektive bostadsräntorna. Vi har inte tagit hänsyn till att envist höga elpriser också kan komma att påverka priserna negativt på framför allt småhus i de södra delarna av Sverige. Samtidigt överraskade bostadspriserna uppåt under pandemin. Läget är svårbedömt, men magkänslan är åt det mer negativa hållet, säger Robert Boije.

Läs hela rapporten här.

#sbab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0