Byggindustrin
1 min lästid

Göteborgs stad kräver COWI på 116 miljoner

6:e september 2022, 14:45
Göteborgs stad kräver COWI på 116 miljoner
Hisingsbron. Bild: Max Hjalmarsson
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Hisingbron blev klar i tid men ett antal problem under byggets gång gör att Göteborgs stad kräver ansvarig konstruktör COWI på 116 miljoner. Bland annat har trapp- och hisstorn fått rivas och sprickor har uppdagats i bron, vilket Branschaktuellt rapporterade om i november 2021.

Staden anser att arbetet inte är fackmannamässigt utfört och att COWI därför är skadeståndsskyldiga.

– Vi bedömer att ett antal fel, bland annat med lyftspannets bucklor och hiss- och trapptorn, inte är fackmannamässigt konstruerade, säger Christer Niland på trafikkontoret till GP.

COWI menar å sin sida att man inte har något skadeståndsansvar.

”Vi har bestridit samtliga krav bland annat då det i stor utsträckning saknas detaljer kring vad som ligger till grund för kraven. Trafikkontoret behöver specificera på vilka grunder de kräver ersättning vilket de hittills har gjort enbart för några av kraven. Därefter kan vi bedöma ärendet i sin helhet.” skriver bolagets kommunikationschef Pontus Haag i ett mejl.

Några 116 miljoner, vilket staden räknat ut att man har rätt till, kommer man oavsett inte att få. I avtalet mellan parterna är ett eventuellt skadestånd reglerat till högst 20 miljoner kronor.

#cowi #göteborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0