Byggindustrin
2 min lästid

Skador från fall kan undvikas - av judo

18:e april 2018, 10:52
Skador från fall kan undvikas - av judo
Hur skulle du vilja landa i backen? Foto: Wikimedia commons.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Fallolyckor är den vanligaste typen av olyckor på arbetet, visar en rapport från AFA Försäkring. Statistik visar även vilka och när olyckan visar sig som oftast – och hur allvarliga skador kan undvikas.

Inom byggbranschen sker flertalet olyckor varje år – och det syns i en rapport om olyckor på arbetet från AFA Försäkring.
Fallolyckor är vanligast, då 11 000 sker varje år. I byggbranschen, tillsammans med vårdsektorn och fastighetsskötsel, sker de flesta olyckorna. Det är de mest rutinerade i branscherna, åldergruppen 56-64 år, som har högst olycksstatistik och 60 procent av olyckorna sker mellan november till februari på grund av halka.
– Skadorna blir ofta mer allvarliga för äldre än för yngre personer och äldre har sämre förutsättningar för återhämtning än vad yngre har, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring, på företagets hemsida.

Kurs i judo kan hjälpa till att parera fall

Av de 11 000 fallolyckorna är 2 000 av dessa allvarliga och de resterande 8 000 handlar om fall från samma höjdnivå. Tolkningen av allvarliga arbetsolyckor är om det har lett till minst 30 dagars sjukskrivning eller motsvarande läkningstid.

På försäkringsbolagets hemsida rekommenderar de branscher som löper stor risk för fallolyckor att gå på judo. Anledningen är att man då lär sig att “falla rätt” och därför har försäkringsbolaget och Svenska Judoförbundet ett samverkansprojekt kring fallkompetens. Detta är något som också har presenterats genom nyhetsmorgon på Tv4.
Dessutom uppmanas branschen att gå fallskyddsutbildningar och länkar i ett pressmeddelande till Procurators hemsida.

#afa försäkringar #fallolyckor #judo
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0