I en rapport gjord av Ramirent och Novus uppger drygt 1 av 10 att arbetsplatsen inte känns helt säker och 2 av 10 att de fått stanna hemma från jobbet minst en dag på grund av skada eller olycka det senaste året. Var femte uppger att kollegorna inte följer säkerhetsreglerna och 6 av 10 tycker att det ibland slarvas med säkerheten på arbetsplatsen.
– Det som framför allt slarvas med, enligt undersökningen, är användningen av skyddsutrustning. Men även avsaknaden av luftrenare eller oförsiktighet vid arbete på höga höjder och med handmaskiner, sticker ut. Såväl ledarskapet som individens eget ansvar är viktigt för säkerhetskulturen. Idag ser vi alltför många arbetsplatser där det inte får konsekvenser om man bryter mot säkerhetsreglerna. På de flesta byggarbetsplatserna finns förutsättningarna, med såväl skyddsutrustning som säkerhetsrutiner, vilket gör att vi borde kunna skapa ännu tryggare arbetsplatser, säger Erik Lindén, HSEQ-chef på Ramirent.
Att jobba med tydliga APD-planer och en noggrann planering och uppföljning av incidenter, är ett sätt att öka säkerheten. Att ledningen bidrar till att skapa en kultur där man säger ifrån om någon tummar på säkerheten är en annan, enligt Erik Lindén.
Även svart arbetskraft kan vara en riskfaktor på byggarbetsplatserna och i Ramirentrapporten har sex procent av de tillfrågade uppgett att detta förekommer där de arbetar. 15 procent är osäkra eller vet inte.
Anledningar till att byggarbetsplatsen inte känns helt säker:
Det här slarvas det framför allt med:
Rapporten bygger på en enkät som besvarats av 500 byggnadsarbetare, projektledare och arbetsledare inom bygg- och anläggningsbranschen.
Lindhagensgatan 51, 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Branschaktuellt AB, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2022 | Branschaktuellt Sverige AB
Hissförbundet: ”Märkligt att 100 år gamla hissar anses vara säkra”
Enligt en rapport från Hissförbundet har var femte hiss i Sverige allvarliga säkerhetsbrister.