Byggindustrin
2 min lästid

Allvarliga säkerhetsbrister på vartannat bygge

19:e maj 2022, 09:41
Allvarliga säkerhetsbrister på vartannat bygge
Foto: Tomas oneborg/TT
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket har under två veckors tid gjort oanmälda kontroller vid ett 70-tal byggarbetsplatser med fokus på norra Sverige på grund av den byggboom som pågår.

“Det påverkar tyvärr säkerheten när det är många olika underleverantörer med inhyrd personal och dålig samordning. Vi ser också företag som tummar på säkerheten och låter personalen arbeta på höga höjder utan skydd om de skulle falla”, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverkets region nord.

Över hälften hade säkerhetsbrister

Arbetsmiljöverket kontrollerade ett 40-tal företag på byggarbetsplatser i Kiruna och Gällivare. Över hälften hade säkerhetsbrister, enligt myndigheten.

Hittills har Arbetsmiljöverket ställt krav på cirka 30 företag att rätta till olika brister. Det handlar bland annat om byggarbetare so, jobbar på hög höjd utan eller med bristfälligafallskydd. Expoonering av farligt asbestdamm och kvartsdamm utan skyddsutrustning och användning av maskiner utan skydd och rasrisk.

“En del fallrisker var så allvarliga att de ledde till omedelbara förbud mot arbete, skriver Arbetsmiljöverket. “Ett tiotal företag i Kiruna och Gällivare riskerar att få betala sanktionsavgifter”, heter det.

Misstänkt svartjobb

Skatteverket kontrollerade personalliggarna, där de som arbetar på byggena ska skrivas in för att motverka att svart arbetskraft används. Ett flertal företag riskerar nu att få betala kontrollavgift.

“Vi upptäckte att det fanns personer som inte var inloggade i personalliggaren. Det kan vara en indikation på svart arbetskraft och att löner inte redovisas, det här är något vi utreder vidare efter besöken”, säger David Kunze, skattehandläggare på Skatteverket.

Sammanlagt kontrollerades drygt 70 företag inom byggbranschen runtom i landet, bland annat i Idre och Sälen, och många hade liknande brister som i Gällivare och Kiruna. I femton fall upptäcktes utländsk personal som inte var anmälda som utstationerade i Sverige, så som de ska vara.


#arbetsmiljöverket #byggarbetsplatser #kontroller #polisen #skatteverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0