Byggindustrin
2 min lästid

Hemlig uppgörelse efter miljonbråk

18:e maj 2022, 14:01
Hemlig uppgörelse efter miljonbråk
Foto: Liseberg
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Liseberg krävde 68 miljoner kronor i ersättning av konsultbolaget Cowi efter att bygget av bergochdalbanan Valkyria försenades och fördyrades. Efter en långdragen juridisk process i domstol har nöjesparken gått med på en förlikning och nöjer sig med en betydligt lägre belopp. Det skriver Expressen som tagit del av hemligstämplade uppgifter.

Åkattraktionen Valkyria skulle stått klar i april 2018. Istället blev den klar i augusti fyra månader därpå. Dessutom resulterade förseningen i tappade intäkter från 167 000 besökare, enligt Liseberg.

Det fick Liseberg att stämma konsultföretaget Cowi, som tog fram underlaget för bygget, på 68 miljoner kronor. De båda parterna har dock inte lyckats komma överens om vem som bär ansvaret för den dyra förseningen och nu backar Liseberg från kravet, skriver Expressen.

Enligt en förlikning mellan parterna får man istället nöja sig med en ersättning på 10 miljoner. Dessutom får nöjesparken betala sina rättegångskostnader på över 1,7 miljoner kronor.

Lisebergs vd Andreas Andersen säger till Expressen att pandemins ”hårda slag” mot bolaget var ett motiv till att avsluta tvisten.

– Man ska komma ihåg att vi har gått igenom litegrann av ett stålbad det senaste året. Vi är en organisation som har mist ganska mycket resurser och det var också en faktor. Så vi är nöjda med resultatet.
Cowis kommunikationschef Pontus Haag uppger till tidningen att bolaget är nöjda med uppgörelsen.

– Vi nådde en förlikning som båda parter kunde acceptera. På så sätt kunde vi undvika en långdragen juridisk process som skulle ha kostat stora pengar både för oss och för motparten, säger han till Expressen.

Enligt Liseberg hade Cowi gjort fel i flera beräkningar kring bygget. Konsultbolaget har å sin sida har hävdat att man utfört uppdraget på ett korrekt sätt.

#domstol #förlikning #liseberg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0