Byggindustrin
1 min lästid

Byggjättar jobbar ihop - inför ID för byggprodukter

12:e april 2018, 09:58
Byggjättar jobbar ihop - inför ID för byggprodukter
Byggmaterial kommer att ID-märkas och kunna spåras. Foto: Creative commons.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sveriges största byggföretag går ihop i gemensam sak. Nu ställs det krav på standardiserad identifikation för byggprodukter – för spårbarhet med logistiska syften.

Användning av Global Trade Item Number, kort kallat för GTIN, ska bli en standardlösning för identifiering av byggprodukter.
Några av de största byggföretagen och organisationerna har tillsammans fattat beslutet för att kunna spåra byggmaterial från tillverkning till användning, och till och med rivning, för en mer effektiv och smartare byggbransch.
GTIN skapas av varje enskilt företag och tilldelas varje unik produkt.

Spåra byggprodukter en del av branschens digitalisering

– Framtidens krav på hållbara byggnader, spårbarhet i det material vi använder och en effektiv digitaliserad byggprocess, kräver att det finns en gemensam identifikation som följer byggproduktens hela livscykel. Det här är ett stort framsteg för hela byggbranschen, säger Lennart Skog, Category Manager på NCC och initiativtagare till samverkansgruppen, i ett pressmeddelande.

Samverksansgruppen för beslutet består av NCC, Peab, Skanska, JM, Veidekke, Byggmaterialindustrierna, Byggmaterialhandlarna och BIM Alliance.

#bim alliance #byggmaterialhandlarna #byggmaterialindustrierna #gtin #jm #ncc #peab #skanska #veidekke
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0