Byggindustrin
2 min lästid

Västlänken har kantats av problem

18:e maj 2022, 05:51
Västlänken har kantats av problem
Bakom Liseberg syns bygget till Västlänken. Foto: Adam Ihse / TT
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Infrastrukturprojektet Västlänken i Göteborg kommer försenas fyra år, rapporterar DN. Dessutom pekar interna prognoser på att 20-miljardersbudgeten spricker.

I flera intervjuer har Trafikverkets Bo Larsson uppgett att planen är att det ska vara klart i december 2026. Men enligt dokument som DN tagit del av, fanns redan då signaler om en sprucken tidsplan.

I fjol ska Trafikverket haft planeringsmöten med AGN Haga, som ansvarar för en av etapperna. AGN ska då ha sagt att färdigställande till 2026 förutsatte att entreprenören kunde spränga och borra nattetid, vilket hade stoppats av domstol året innan.

I ett byggmötesprotokoll från mars i fjol framgick av båda parter att ”projektet är cirka två år försenade i servicetunnel 210 ” – samtidigt som den statliga myndigheten meddelade att man inte kunde beställa forcering ”innan det är utrett vem som bär ansvaret för förseningen”.

I januari i år frågade Trafikverket om AGN Haga håller tidsplanen. Entreprenören replikerade då att det är fyra år senare, 2030, som gäller.

Av de handlingar som DN tagit del av framgår stor oro för kraftig försening och fördyring och sett till Trafikverkets officiella besked i maj 2022 om att allt ska vara klart 2026, är den text i mötesprotokollet som följde värd att notera, enligt tidningen.

Där står det att : ”Trafikverket påpekade att förseningen i projektet i dagsläget är cirka två år men att sluttiden i produktionstidplanen är försenad cirka fyra år”.

Trafikverket vill avvakta med kommentarer, skriver DN.

#byggnationer #göteborg #trafikverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0