Byggindustrin
17:e maj 20222 min lästid

"The Smoke" världens dyraste byggstad - igen

17:e maj 20222 min lästid
AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

London, som går under smeknamnet ”The Smoke” har återtagit förstaplatsen som världens dyraste stad att bygga i efter att förra året halkat ner till andra plats till förmån för Genéve. Det visar rapporten ”International Construction Costs” som nyligen publicerades av det globala ingenjörs- och konsultföretaget Arcadis.

Efter London hamnar Genève, följt av Oslo. De fem billigaste städerna finns i Asien och Indien.

10 dyraste städerna att bygga i

 1. London
 2. Genève
 3. Oslo
 4. New York City
 5. Köpenhamn
 6. San Francisco
 7. Zürich
 8. München
 9. Hong Kong
 10. Macau

De 10 billigaste städerna att bygga i

 1. Kuala Lumpur
 2. Delhi
 3. Mumbai
 4. Ho Chi Minh
 5. Johannesburg
 6. Nairobi
 7. Wuhan
 8. Jakarta
 9. Chengdu
 10. Guangzhou

Under 2021 har flera städer i Nordamerika och Europa noterat tvåsiffriga kostnadsökningar till följd av stigande energikostnader och material- och arbetskraftbrist, särskilt inom bostadsmarknaden och industrisektorn.

Det har resulterat i att flera amerikanska städer flyttat upp avsevärt högre upp i rankningen, med hjälp av dollarn som fortsatt visat stor styrka mot dess valuta rivaler. Storbritannien och Tyskland flyttade också upp i indexet.

I Asien har bilden varit blandad, med kostnader som i stort sett förblivit stabil. Ett undantag är Singapore, där Covid hämmat tillgången på utländsk arbetskraft.

I Australien och Mellanöstern motsvarade efterfrågan på byggandet inte förväntningarna, vilket lett till en mer konkurrensutsatt marknad med kostnadsökningar som absorberats i leveranskedjan. Melbourne och Sydney tappade ett tiotal platser i rankningen.

Analyserna genomfördes före Rysslands invasion av Ukraina, som Arcadis uppger kommer att få ”betydande följder på på den globala råvaru- och energimarknaden och ökad global osäkerhet”.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0