Byggindustrin
2 min lästid

Hög risk för allvarliga arbetsolyckor i byggbranschen

17:e maj 2022, 08:42
Hög risk för allvarliga arbetsolyckor i byggbranschen
Studiebesök i Byggbranschens Säkerhetspark. Foto: Linda Harling, Afa Försäkring
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Rapporten som släpptes den 17 maj bygger på statistik över försäkringsärenden för de fem yrkesgrupperna betong-, bygg- och anläggningsarbete, byggnadsmålare, byggnadsträarbetare, elektriskt arbete och isolerings- och VVS-montörer.

– Yrken i byggbranschen är bland de mest utsatta för arbetsolycksfall och arbetssjukdomar. Därför är det viktigt att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsskador inom branschen, vilket vi gör i rapporten. Rapporten innehåller även statistik över sjukfrånvaro, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, i ett pressmeddelande.

År 2020 sysselsatte byggbranschen 242 000 arbetare i privat sektor.

– Flest arbetsolycksfall drabbar yrkesgruppen betong-, bygg- och anläggningsarbete. Det är också den största yrkesgruppen i branschen. Eftersom antalet sysselsatta skiljer sig mellan yrkesgrupperna behöver olycksfallen sättas i relation till sysselsättningen när man jämför grupperna, vilket vi gör till i rapporten, säger Elin Henriksson och fortsätter:

– När vi gör det ser vi att byggnadsträarbetare har högst risk för ett allvarligt arbetsolycksfall medan yrkesgruppen elektriskt arbete har lägst risk.

Rapporten gör gällande att de yngsta och äldsta inom byggbranschen är de som löper högst risk att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall. Yngre skadar sig ofta vid olyckor med maskiner och verktyg, medan äldre oftare skadar sig i fallolyckor.

– Den vanligaste skadan vid en arbetsolycka i byggbranschen är en handskada. Den vanligaste orsaken till en handskada inom byggbranschen är i samband med ett arbetsmoment där man arbetar med ett handhållet verktyg, till exempel kniv eller såg. 52 procent av samtliga arbetsolycksfall som leder till en handskada inträffar vid arbete med ett handhållet verktyg, säger Elin Henriksson.

Statistiken i rapporten kommer från Afa Försäkrings skadedatabas. Rapporten Byggbranschen – allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro finns att ladda ner på: afaforsakring.se/statistikrapporter

#afa försäkringar #arbetsmiljö #arbetsolyckor #rapport
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0