Byggindustrin
2 min lästid

Kommunbygge stoppat efter tvist med byggfirma

9:e maj 2022, 15:52
Kommunbygge stoppat efter tvist med byggfirma
Genrebild: Flickr
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Vinnaren av Hyltebostäders upphandling av kommunens korttidsboende – Partner Entreprenad, ska i sin första tidsplan ha lovat att bygget skulle stå klart sommaren 2021.

Efter att Hyltebostäder vid ett flertal tillfällen sedan dess ifrågasatt huruvida boendet skulle hinna bli klart i tid, består byggnaden i dagsläget dock endast av ett tomt skal med en lång och dyr väg kvar till färdigställande. Det rapporterar Hallandsposten som har varit i kontakt med Hyltebostäders vd Charlotta Lindahl.

– Vi har haft en dialog med våra jurister och ser att det fanns fog för att häva avtalet. Vi driver även en process mot dem. I första hand ska vi göra en värdering av det arbete de har utfört och sedan tittar vi på vad vi har betalt dem. Vi är inte i en skadeståndsprocess i detta läge utan det kan kanske komma längre fram, säger Lindahl till tidningen.

Artikeln innehåller även delar av en mejlkonversation med en av ägarna till Partner Entreprenad där det framgår att de känner sig “ledsna och kränkta” av det hävda avtalet, samt att företaget inte anser sig bära ansvar för alla förseningar som uppstått. Bland annat ska firman ha stött på gamla rivningsrester efter ett hyreshus på 1990-talet som krävt oväntat merarbete – något som Hyltebostäder bekräftar samtidigt som man understryker att resterande förseningar beror på att Partner Entreprenad ska ha misskött sitt uppdrag.

För några dagar sedan kom även nyheten att Hyltebruk tvingas utöka budgeten för byggprojektet med drygt sju miljoner kronor.

– När vi har tittat på vår ekonomi så har vi gjort en beräkning och sett att projektet kommer att medföra den summan i extra kostnader. Vi har nu gjort en förnyad konkurrensutsättning mellan våra ramavtalsentreprenörer. Det är några år sedan vi upphandlade sist och priserna har förändrats sedan dess, säger Charlotta Lindahl till Hallandsposten.

Detta är inte första gången Partner Entreprenad är i blåsväder. Branschaktuellt har tidigare rapporterat om hur företaget bland annat legat bakom ett projekt som utsetts till “Årets sämsta bygge”. Detta efter vad som beskrivits som livsfarlig hantering av asbest.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0