Byggindustrin
2 min lästid

Kritiserat byggbolag anklagas för säkerhetsbrister

2:a maj 2022, 16:02
Kritiserat byggbolag anklagas för säkerhetsbrister
Forsmark. Foto: Bertil Ericson/TT
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Betongföretaget som är flitigt anlitat av landets största byggbolag har åter hamnat under lupp. Formbetong stämdes av Byggnads för ungefär två år sedan efter att de anställda varken fått den lön eller annan ersättning de hade rätt till, vilket ledde till fällande dom för brott mot utlänningslagen och miljonböter.

Nu har SVT gjort en granskning som avslöjar oegentligheter när Formbetong anlitats för att anlägga dammar på Forsmarks kärnkraftverk, med Skanska som uppdragsgivare 2016-2019. Detta då platsens säkerhetsklassning medfört krav på att personalen skulle genomgå brottsregisterkontroller, säkerhetsintervjuer och säkerhetskurs – något som enligt vittnesmål från tidigare anställda inte har genomförts.

– Säkerhetsintervjuerna är jätteviktiga, helt avgörande, säger Henrik Häggström, analytiker vid Försvarshögskolan, till SVT.

Formbetong som själva haft ansvar för nämnda säkerhetsintervjuer, lär ha haft omkring 170 byggarbetare på plats i Forsmark varav en betydande del med rysk bakgrund.

– Spontant kan man ju tycka att det låter mycket märkligt, inte minst i ljuset av att det ändå fanns en medvetenhet om det ryska intresset för de svenska kärnkraftverken, säger Henrik Häggström, till SVT vars granskning belyser flertalet anställda som ertappats med “pro-ryska” uppdateringar i sociala medier vid tiden för Forsmarkuppdraget.

En tidigare anställd ska i ett sociala-medieinlägg strax efter invasionen av Ukraina även ha uppmanat sina “ryska bröder” att “strida mot fienden”.

SVT har varit i kontakt med Formbetongs vd Stefan Söderström som i en skriftlig kommentar tillbakavisar alla anklagelser, samtidigt som han hänvisar till personalens åsikts- och yttrandefrihet gällande pro-ryska sympatier.

#byggbolag #forsmark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0