Byggindustrin
2 min lästid

Högt mörkertal för mutbrott i byggbranschen

9:e april 2018, 12:22
Högt mörkertal för mutbrott i byggbranschen
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Organisationen Sveriges Byggindustrier går in som partner med Institutet mot mutor. Därmed tar de nu ännu hårdare tag mot mutbrott och korruption i byggbranschen.
– Det är en väldigt utsatt bransch, säger Natali Phalén.

Att mutbrott och korruption inom byggbranschen är väl utbrett är ingen större nyhet. Resor, bilar och hemrenoveringar är bara några exempel på mutor inom branschen som uppdagats i medier de senaste åren.

Därför tar arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, tillsammans med Svenska Bankföreningen, nu tag i hårdhandskarna mot mutbrott och korruption genom att gå in i partnerskap med organisationen IMM, Institutet mot Mutor. Det meddelar IMM på sin hemsida.

– Byggbranschen ska vara attraktiv, sund och säker. Medlemskap i Sveriges Byggindustrier innebär en kvalitetsstämpel och visar att man är en del av det arbetet. Genom att vi blir partnerorganisation i IMM är vår förhoppning att ännu fler bygg- och anläggningsföretag väljer att ansluta sig till oss och arbetet med att göra branschen sundare, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, på IMM:s hemsida.

Mutbrott och korruption i byggbranschen

En dryg femtedel av anställda i byggbranschen upplever att korruption förekommer bland landets större företag, enligt en undersökning gjord av företaget EY i år. Enligt en artikel i SvD från 2015 begås nära en tredjedel av alla mutbrott i byggbranschen.

Kanske det mest skrämmande är ändå en undersökning av Byggcheferna från 2011. Hela 64 procent av landets byggchefer uppgav då att de någon gång blivit erbjudna mutor av en leverantör, entreprenör eller konsult i form av varor eller tjänster för att skaffa sig fördelar vid en upphandling.

IMM:s generalsekreterare Natali Phalén berättar att de inte har specifika siffror officiellt framställt på just byggbranschen inom de närmsta åren, men berättar för Branschaktuellt att det fortsatt är en utsatt bransch.

– Det man kan säga är att bygg- och anläggningsbranschen traditionellt sett framträder i topp på listorna över både brott och misstankar om mutbrott. Det är en väldigt utsatt bransch och det är inte konstigt med tanke på att det oftast handlar om stora pengar.

Finns det någon uppskattning kring mörkertalet?
– Jag har inte sett någon uppskattning i större omfattning. Inom mutbrott är mörkertalet generellt sett högt. Det finns oftast inget intresse av att det kommer fram i ljuset och det är dessutom svårt att bevisa i efterhand. Samtidigt sker flera initiativ för att motverka korruption inom byggbranschen, vilket är positivt.  

Text av Philip Erdtman

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0