Byggindustrin
2 min lästid

Byggtemas haveri riskerar att leda till fler konkurser

30:e mars 2022, 14:26
Byggtemas haveri riskerar att leda till fler konkurser
Genrebild. Foto till vänster (Creditsafe).
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Byggtemas personal på omkring 150 anställda som för tillfället är hempermitterade på grund av konkursen, kommer sägas upp och få lön via den statliga lönegarantin. Men när det gäller byggbolagets underentreprenörer med förluster på miljontals kronor i uteblivna inbetalningar, är den ekonomiska räddningen inte lika självklar.

Byggtemas skulder uppgår till omkring 70 miljoner kronor och konkursförvaltare Magnus Nedstrand menar att flera av de entreprenörer som inte fått betalt för sitt arbete nu riskerar att gå i konkurs även dom.

– Vår förhoppning är att bolagen ska få utdelning men jag kan inte lova någonting, så det kan komma att få konsekvenser, säger Nedstrand till Sveriges Radio.

Vidare framgår av radioinslaget att målsättningen nu är att sälja hela eller delar av konkursbolaget. I egenskap av konkursförvaltare behöver han “få ordning på saker och ting, hitta en lösning, sälja de tillgångar som finns och prata med kunder”, beskriver han för SVT.

Ann-Katrin Hedgren är Byggnads ordförande i region Örebro–Värmland.

– Konkursförvaltaren känns väldigt bra. Det är lugnande – att medlemmarna får bra hjälp, säger hon till Nerikes Allehanda.

Även Hedgren uttrycker dock sin oro för att konkursen kan komma att dra med sig underentreprenörer i Byggtemas fall.

– Det känns oroande om det skulle komma en andra våg, men då får vi ta det då, säger hon till tidningen.

#byggtema #konkurs #konkursförvaltare #underleverantörer
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0