Byggindustrin
2 min lästid

Byggnads gör påverkansresa till Qatar

28:e mars 2022, 07:43
Byggnads gör påverkansresa till Qatar
Johan Lindholm under arbetsplatsinspektion på Lusail Stadium i Qatar 2019. Bild: Byggnads
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Sedan Qatar tilldelades mästerskapet har över 6 500 arbetare dött i samband med byggnationer av arenor och infrastruktur, enligt ett pressmeddelande från Byggnads.

– Nu gör vi en sista push för att FIFA och fotbolls-VM faktiskt ska lämna ett positivt efter sig. Det har varit många vackra ord, men resultatet på marken har varit i det närmaste obefintligt. Vi ska pressa FIFA och qatariska regimen att faktiskt leverera något finns kvar efter att VM-cirkusen dragit vidare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Fackförbundet har gjort ett antal besök och genomfört kontroller av arbetsmiljö och säkerhet i landet sedan 2013.

– De här resorna har gjort ett outplånligt intryck på mig. Mötena nattetid med migrantarbetarna är något jag kommer att bära med mig resten av livet. Vi är skyldiga dem att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra deras villkor. Och då är FIFA:s agerande helt avgörande, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Anledningen till att detta görs just nu är att FIFA i slutet av nästa vecka har sin exekutiva kommitté på plats i Qatar, där man även ska lotta grupperna till VM-slutspelet. Då har organisationen även en möjlighet att ta ställning för upprättandet av ett center för migrantarbetare på plats i Qatar. En plats där migrantarbetare kan få hjälp och stöd, även efter att VM avslutats, skriver Byggnads.

– Migrantarbetarna finns kvar även när den sista bollen har sparkats. Vi måste tänka långsiktigt och bygga strukturer för att värna deras rättigheter även när strålkastarljuset släckts. Nu är det upp till FIFA om man vill göra skillnad på riktigt, eller om alla löften bara var tomt prat, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

#byggnads #fifa #migrantarbetare #qatar #rättigheter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0