Byggindustrin
2 min lästid

Byggföretag krävs på 100 miljoner kronor

15:e mars 2022, 21:27
Byggföretag krävs på 100 miljoner kronor
Johan Nilsson/TT
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Byggföretaget S A Englund stäms på hundra miljoner kronor av Kiruna kommun. Stämningen beror på Tarfalahallen som rasade för två år sedan, där företaget var anlitade som totalentreprenör.

I stämningen, som lämnats in till Haparanda Tingsrätt kräver kommunen företaget på hundra miljoner kronor i skadestånd.
Orsaken till stämningsansökan är enligt Kirunas kommunfullmäktiges ordförande, Stefan Sydberg (M), främst för att man inte lyckats komma överens företaget.

– Vi stämmer företaget för att vi inte kommer längre i processen. Vi har försökt komma överens men det har inte funnits intresse för en dialog med vår motpart och vi kan inte dra ut på det här längre, säger Stefan Sydberg, till SVT.

Summan på hundra miljoner kronor har Kiruna kommun kommit fram till genom uppskattningar om hur mycket det kostar att bygga en ny hall samt de kostnader som uppkommit i samband med att Tarfalahallen rasade.

– Vi uppskattar att det kostar åttio miljoner kronor att bygga en ny hall. Sedan har vi haft en massa andra kostnader i samband med att Tarfalahallen rasade. Sammanlagt handlar det om hundra miljoner kronor, säger Stefan Sydberg till kanalen.

Olov Englund, vd för byggföretaget, tycker kommunens krav är orimliga. I en kommentar till SVT säger han att snön på taket kan ha varit en “stark bidragande orsak till raset”. Deras uppfattning är att det var fel att riva hela Tarfalahallen, som vd:n uppger var “helt intakt och hade kunnat byggas ihop med en ny del”.

– Vi förlitar oss på haverikommisionen som sagt att snömängden inte var mer än att taket skulle klara det och det hade inte varit säkert att bygga upp hallen med den gamla delen, säger han.

#kiruna kommun #s a englund #stämningsansökan #tarfalahallen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0