Byggindustrin
2 min lästid

Så berörs Sveriges största byggbolag av läget i Ukraina

10:e mars 2022, 15:59
Så berörs Sveriges största byggbolag av läget i Ukraina
NCC, foto: Joakim Kröger. Peab, foto: Johan Nilsson/TT. Skanska, foto: Janerik Henriksson/TT
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Varken Skanska, Peab eller NCC har verksamhet i Ryssland eller Ukraina, men samtliga påverkas av läget och följer utvecklingen noggrant.

– Även om vi inte har någon verksamhet i Ukraina, har vi verksamhet i grannländerna, Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien. Vi har också ukrainska kollegor på olika håll i organisationen, de är alla i våra tankar, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska.

Liksom många andra bolag förväntar sig Skanska indirekta effekter till följd av utvecklingen på internationell handel.

– Sanktioner kan påverka marknader, både de sanktioner som redan har införts och ytterligare sanktioner som kan bli aktuella. Vi ser även effekter på råvarupriser, som energi, och kan inte utesluta störningar i informations- och IT-system. Vi följer detta noggrant.

Som koncern har Skanska donerat tio miljoner till humanitära hjälpinsatser, som kommer att delas mellan UNHCR och Röda Korset.

– Vi hoppas kunna hjälpa dem som flyr konflikten, och de som tyvärr fortfarande upplever den i sitt dagliga liv. Dessa donationer är ett omedelbart svar, på en situation med långsiktiga konsekvenser, säger Birkeland.

NCC har enstaka medarbetare och underentreprenörer med kopplingar till de länder som är involverade i kriget i Ukraina.

– Vi är djupt berörda av situationen och känner med alla medmänniskor som drabbas, säger Amelie Winberg, presschef på NCC.

Hon berättar att den direkta påverkan på NCC, som inte heller har någon verksamhet i berörda länder, är begränsad i nuläget.

– Vi ser inga effekter av lokala osäkerheter ännu, men påverkas så klart av den globala ekonomin och i synnerhet av prisrörelser och brist på insatsvaror, olja och oljebaserade produkter samt energi. Vi fokuserar nu på att bevaka vår leverantörskedja och hålla god planering i våra projekt, säger Winberg.

Peabs verksamheter är begränsade till Sverige, Finland, Norge och Danmark.

– Vi påverkas på samma sätt som alla andra eftersom kriget ökar osäkerheten i omvärlden, till exempel vad gäller råvarupriser, säger Kerstin Danasten, presschef för Peab och fortsätter:

– Just nu hoppas vi först och främst ur ett mänskligt perspektiv att kriget i Ukraina får ett omedelbart stopp. Vi har också utökat vårt befintliga stöd till FN:s flyktingorgan UNHCR, där vi är partnerföretag. Men vi följer självklart utvecklingen noga också ur affärsperspektiv och har tät dialog med kunder och leverantörer.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0