Byggindustrin
2 min lästid

SGE:s tidigare ägare blev blåsta på miljonbelopp

21:a februari 2022, 18:00
SGE:s tidigare ägare blev blåsta på miljonbelopp
Fotograf: Gustav Magnusson
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Konkurshärvan har sin bakgrund i en husrannsakan mot Systemhus utfärdad av Ekobrottsmyndigheten i Uppsala 2018, varpå två personer delgavs misstanke om grovt bokföringsbrott. Detta efter att ha uppgett falska tillgångar på över 100 miljoner kronor.

Efter tillslaget krävde Skatteverket att bolaget skulle försättas i konkurs och nästan två år senare, i december 2021, åtalades fem personer involverade i Systemhus för grovt svindleri.

Uppsala Nya Tidning rapporterar nu om polisförhör där en av SGE:s tidigare ägare berättar hur företaget “köptes” upp av Systemhus med löften om miljonbelopp, men att de aldrig fick betalt och gick i konkurs snart därefter.

– Ingenting av det som utlovats har betalats ut. De visade listor, projekt och fina presentationer som gjorde att det verkade som att de hade projekt, säger han i förhören när han förklarar hur han och hans bror kunde övertygas att sälja SGE med ett trettiotal anställda och en orderstock värd över 100 miljoner kronor, enligt artikeln i UNT. 

Vidare gör artikeln gällande att dessa projekt inte fanns i verkligheten enligt hans vittnesmål, samt att köpet av SGE hävdes kort efter att det presenterats men att Systemhus ändå fortsatte driva bolaget. Systemhus inblandning ska ha lett till att kunder dragit tillbaka avtal och leverantörer stängt SGE:s konton.

– Det blev allmän kaos och katastrof. Situationen var helt absurd, det blev bara ruiner kvar av SGE efter Systemhus inblandning, säger han i förhören enligt UNT. 

Utredningen av SGE:s konkurs ska visa företagsskulder på 35 miljoner kronor som inte kunnat betalas, samt att SGE haft tillgångar på närmare 12 miljoner kronor som “antingen inte existerar eller i vart fall inte uppfyller kraven för att redovisas som en tillgång”, skriver konkursförvaltaren.

SGE ska även ha redovisat flera miljoner i konsultarvoden till ett bolag i Systemhussfären som konkursutredaren inte kunnat koppla till utfört arbete.

En av de åtalade i svindlerihärvan har anklagats för bluffafärer i mer än 20 år, enligt denna artikel i UNT: https://unt.se/artikel/rkodxpml

Samtliga åtalade förnekar brott.

#Åtal #sge #svindleri #systemhus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0