Byggindustrin
2 min lästid

Med stomme av trä från Värmlandsskogarna

10:e februari 2022, 11:44
Med stomme av trä från Värmlandsskogarna
Cederhusens andra kvarter. Bild: Bygg Partner.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Folkhem och Byggpartner har ingått samarbetsavtal om uppförande av de två projekten Cederhusen och Tree House i Stockholm, med ett uppskattat entreprenadvärde på sammanlagt en halv miljard. Cederhusen som är först i produktionspipeline med start till sommaren byggs i Hagastaden, Solna medan Tree House uppförs i grannkommunen Sundbyberg.

Båda projekten byggs med stomme av trä till vilka Stora Enso kommer att leverera material från sin fabrik för CLT (Cross-Laminated Timber) i Grums.

– Det känns väldigt bra att stommen i våra projekt kommer att byggas av närodlat svenskt material. Stora Enso har stor kunskap och tillsammans kommer vi att kunna utveckla projekten ytterligare, säger Anna Ervast Öberg, projekt- och affärsutvecklingschef Folkhem, i ett pressmeddelande.

ByggPartner och Stora Enso började samarbeta 2014, varefter parterna tillsammans hunnit leverera flertalet träbyggnader såsom bostäder, äldreboenden, skolor, kontor och restaurang bland annat. I flera av dessa har ByggPartner använt sig av digitala verktyg som Stora Enso tagit fram, så som ”CLT360+” (hjälpmedel vid montage) och ”Woodsense Wiiste” (aktiva fuktsensorer).

– Stora Enso är en engagerad partner som hjälper oss att utvecklas och bli ännu bättre på träbyggnad. Tillsammans med Folkhem kommer vi att ha ett samarbete med en hög grad av lärande och utveckling, kommenterar Byggpartners vd Sture Nilsson.

Cederhusen. Bildkälla: Folkhem

Alternativ till stål och betong

På referenslistan av tidigare samarbeten mellan Byggpartner och Stora Enso återfinns bland annat Trafikverkets nya huvudkontor för fastighetsägaren Diös i Borlänge. Projektet inkluderar upprustning av befintliga kontorsbyggnader, samt en nybyggnation som knyter samman samtliga av dessa.

Nybyggnationen består av en ”massivträbyggnad” på 2 000 kvadratmeter i form av en 400 m lång elips som från början var tänkt att byggas i stål och betong, men som istället beslutades att uppföras med en stomme av korslimmat trä.

#byggpartner #cederhusen #folkhem #träbyggande #trästomme #tree house #värmländskt trä
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0