Byggindustrin
4 min lästid

Rapport: Machokulturen på byggarbetsplatser ökar

19:e januari 2022, 15:24
Rapport: Machokulturen på byggarbetsplatser ökar
Bild: Byggcheferna
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Den skadliga machokulturen i samhällsbyggnad ökar med fyra procentenheter enligt Byggchefernas Machoindex 2022.

Rapporten visar att machokulturen under pandemiperioden har ökat från 46 procent i mars 2020 till 50 procent i dag. Enligt chefer som är män och under 40 år är machoindex 57 procent, skriver Byggcheferna i ett pressmeddelande.

Alla uttryck för machokultur på arbetsplatserna ökar, varav allra mest de sexistiska, homofobiska och rasistiska skämten.

– Utvecklingen är bekymmersam. Vi hade redan i första mätningen mer machokultur än vi som bransch har råd med, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna. Olika grupper av chefer uppfattar samma verklighet helt olika. Exempelvis tycker chefer som är män yngre än 40 att det finns väsentligt mer machokultur än äldre chefer.

Jeanet Corvinius. Pressbild: Byggcheferna.

Enligt sju av tio chefer dras grova skämt om etnicitet, sexuell läggning och om ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen. Det gör att diskriminerade skämt utgör den typ av machokultur som förekommer allra mest.

Machokultur motverkar social hållbarhet – ett område med allt tuffare krav på åtgärder och transparens i redovisningen. I takt med att ansvaret för en hållbar leverantörskedja ökar menar Byggcheferna att företagen på allvar måste börja motverka den skadliga machokulturen. Ett mätverktyg möjliggör ett enkelt och transparent sätt redovisa hur arbetet för ökad inkludering utvecklas på företagen.

– 2022 växer social hållbarhet ihop med det övriga hållbarhetsarbetet och då behövs Machoindex, säger Jeanet Corvinius.

Här ligger Svevia i framkant som det första företaget i branschen att ta fram ett eget machoindex bland sina 2000 medarbetare.

– Vi har sedan lång tid tillbaka jobbat med att skapa förutsättningar för en arbetsmiljö som inkluderar alla och som motverkar en machokultur. För att komma vidare i vårt arbete med kultur- och jargongfrågor valde vi att använda Byggchefernas Machoindex. I jämförelse med cheferna i samhällsbyggnad står vi oss bra med ett resultat om 26 procent. Men vi är långt ifrån nöjda och med hjälp av resultaten i indexet kommer vårt arbete nu att ske än mer effektivt och fokuserat, säger Mattias Gretzer, regionchef på Svevia.

Byggchefernas Machoindex.

Länk till hela resultatet i rapporten: Mer eller mindre macho?

Fakta om Machoindex
  • Utvecklat i samarbete med Magnus Johansson, leg psykolog och forskare vid Oslo universitet.
  • Bygger på ett nordamerikanskt mätinstrument, Masculinity Contest Culture (MCC, Glick et al. 2018) varifrån åtta frågor har översatts till svenska.
  • Dessa åtta frågor och tre frågor om diskriminerande skämt har ställts i Byggchefsbarometern 2021-en webbaserad undersökning genomförda av Novus.
  • Byggchefsbarometern hade 1 800 svar och en svarsfrekvens på12 %.
  • Baserat på de elva frågorna har ett genomsnitt, ett index, beräknats. Indexet omfattar de svar som anger någon grad av överensstämmelse med påståendena i de elva frågorna.
  • Ett högt index anger en hög grad av machokultur.

Källa: Byggcheferna

#byggcheferna #machoindex #machokultur #svevia
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0