ByggindustrinMassor från Norrbotniabanan används till nytt arenaområde
19/01/2022 1min lästid

Massor från Norrbotniabanan används till nytt arenaområde

19/01/2022 1min lästid
Massor från Norrbotniabanan används till nytt arenaområde

Genrebild: Pixabay

Massor av jord, sten och grus som blir över från bygget av Norrbotniabanan ska användas i bygget av ett sport- och fritidsområde på Ersmarksberget.

Massorna kommer att överlåtas till Umeå kommun enligt ett avtal kommunen avser teckna med Trafikverket. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det här känns väldigt bra eftersom det är ett första konkret steg för att förverkliga planerna att bygga ett sport- och fritidsområde, men även ett stadionområde på Ersmarksberget. Massorna är viktiga för att kunna anlägga skidspår, cykelstigar, sluttningar, med mera. Genom att massorna hämtas från närområdet kan vi också bygga anläggningarna på ett hållbart sätt, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Framtida aktiviteter inom området planeras i form av skidåkning, skidskytte, cykelåkning, vandring, friluftsliv, konserter och evenemang med mera.

De aktuella massorna från Trafikverkets bygge av Norrbotniabanan omfattar 800 000 kubikmeter som även kommer kunna utgöra material för en del av landskapsutformningen.

Platsen är lokaliserad i anslutning till Ersmarksbergets befintliga asfaltsbana samt relativt nära det pågående järnvägsprojektet. Transport av massorna kommer att ske på befintliga vägar och nästa steg i planerna väntas beslutas om under 2022.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!