ByggindustrinByggnads stämmer bolag som arbetar för Northvolt
12/01/2022 2min lästid

Byggnads stämmer bolag som arbetar för Northvolt

12/01/2022 2min lästid
Byggnads stämmer bolag som arbetar för Northvolt

Bild: Wikimedia

Bolaget uppgav falska uppgifter om att elva underleverantörer hade giltiga kollektivavtal. Nu har fackförbundet lämnat in en stämningsansökan mot Fineweld för kollektivavtalsbrott.

Det hela grundar sig i ett arbetsplatsbesök på Northvolts batterifabrik i Skellefteå förra året, som gjorde fackförbundet varse om elva underleverantörer till bolaget Fineweld.

– Vi var där lokalt och kontrollerade arbetsplatsen och bad om att få se en lista på underleverantörerna. Fineweld presenterade då en lista där man uppgav att dessa hade kollektivavtal, säger Jesper Carlsson, central ombudsman för Byggnads.

Men vid en närmare kontroll visade sig uppgifterna som bolaget lämnat till Byggnads vara en lögn.

– Det här företaget har plockat in 11 underleverantörer på batterifabriken avtalslöst.

Carlsson berättar att teknikinstallationsavtalet innehåller en hel bilaga om hur man anlitar underentreprenörer, inklusive skyldigheter att kontrollera giltiga kollektivavtal.

– Utan kollektivavtal ska det förhandlas med Byggnads så att de inte dumpar villkoren. Men de har inte gjort någonting. Nu menar arbetsgivarna att eftersom Fineweld inte har anställt personal som är medlemmar i Byggnads så behöver dom inte förhandla.

Efter en lokal- och en central förhandling utan framgång inlämnade Byggnads sin stämningsansökan mot Fineweld den 11 januari.

– Vi har aldrig haft en tvist med installationsföretagen tidigare. Så det är en helt ny och främmande företeelse för oss att man ser på MBL och kollektivavtalet på det här viset, säger Jesper Carlsson.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!