Byggindustrin
11:e januari 20222 min lästid

Hundratals stämningar att vänta efter Skanska-dom

11:e januari 20222 min lästid
Hundratals stämningar att vänta efter Skanska-dom
Reperationer på bron efter orkanen Sally. Bild: Pensacola Bay Bridge FDOT
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

En federal domstol i USA har slagit fast att Skanska varit oaktsam i sina förberedelser vid brobygget av Pensacola Bay Bridge i Florida före orkanen Sally 2020, uppger flera amerikanska medier.

Domaren har ställt sig bakom de nästan 1 000 företag och husägare som hävdat att Skanska borde vidtagit bättre åtgärder före stormen som ledde till att brons närmare 30 pråmar slet sig loss vilket ledde till skador på brostrukturen och en nio månader lång trafikavstängning.

Domen öppnar nu upp för att hundratals stämningsansökningar från företag och andra som hävdat att brons avstigning orsakat stor ekonomisk skada, kan gå vidare inom delstatens regionala domstolssystem.

Domaren pekar på att Skanska agerat vårdslöst genom att inte följa sin orkanplan som utvecklades som del av kontraktet på 430 miljoner dollar med Florida DOT. Den planen krävde att företaget skulle flytta pråmarna till en närliggande plats som var mer lämplig.

Skanska är besvikna och uppger till Di att man avser att överklaga domen.

”Skanska är fortsatt försäkrade om att vi vidtog alla nödvändiga åtgärder utifrån den information som fanns tillgänglig som förberedelse inför stormen”, säger Skanskas presschef Jacob Birkeland till tidningen och tillägger att Skanska efter orkanen omedelbart agerade för att återansluta de påverkade samhällena.

Företagaren Donnie McMahon, ägare av Pensacola Bay Oyster Company, är glad över domen och säger i en kommentar till kanalen WEAR ABC 3 News att en av Skanskas pråmar förstörde hans ostronfarm. ”Vi tappade marknadsandelar”, säger McMahon till kanalen.

#byggnationer #byggprojekt #florida #infrastruktur #skanska
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0