ByggindustrinVM-arenan 2022 är byggd av fraktcontainrar
4/01/2022 2min lästid

VM-arenan 2022 är byggd av fraktcontainrar

4/01/2022 2min lästid
VM-arenan 2022 är byggd av fraktcontainrar

Photo: Qatar 2022 Supreme Committee

Färgglada fraktcontainrar och en modulär stålkonstruktion utgör Stadium 974 - den första helt demonterbara stadion i FIFA World Cups historia.

Stadium 974, tidigare känt som Ras Abu Aboud Stadium i Doha, Qatar har färdigställts inför fotbolls-VM 2022, rapporterar tiningen Dezeen. Arenan, som är gjord av fraktcontainrar och en modulär stålkonstruktion, rymmer 40 000 åskådare.

Stadium 974 har fått sitt namn efter antalet containrar som den utgör. Numret 974 är också landets internationella riktnummer. Bakom projektet står Fenwick Iribarren Architects, som designat arenan för demontering och återanvändning.

Den modulära designen ska också ha minskat byggkostnaderna, mängden materialavfall och risken för förseningar i projektet. Dessutom ska effektivitetsmetoder säkerställa att minska vattenanvändningen med 40 procent jämfört med konventionell stadionkonstruktion.  

Målet är att demontera och återmontera Stadium 974 på en ny plats eller återanvända den som flera mindre arenor efter den internationella fotbollsturneringen.

Containerbehållarna, som till synes bildar stora delar av arenans exteriör, tjänar flera syften. De fungerar inte bara som utrymmen för att hålla trappor, läktare och toaletter utan användes också för att transportera byggmaterial till arbetsplatsen.

Enligt den högsta kommittén för FIFA World Cup Qatar 2022 (SC) har Stadium 974 designats för att uppnå den femstjärniga certifieringen i Global Sustainability Assessment System (GSAS) för både dess konstruktion och design.

GSAS betygsätter grön byggnad och infrastruktur i Mellanöstern och Nordafrika. Sex stjärnor är det högsta betyg som kan uppnås.

Enligt Engineers Against Poverty beräknas prislappen för evenemanget i Qatar landa på 220 miljarder dollar. Enligt uppgifter ska 1 000 miljarder kronor läggas på utbyggnad av infrastrukturen i landet. Prislappen är långt över de senaste årens världsmästerskap. I Ryssland 2018 kostade evenemanget 11,8 miljarder dollar och i Brasilien 2014 landade kalaset på 15 miljarder dollar.

Ända sedan Fifa 2010 tilldelade Qatar uppdraget att arrangera fotbolls-VM 2022 har kritiken haglat friskt från alla håll för hur man hanterar mänskliga rättigheter.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!