ByggindustrinFlera byggbolag bland årets största konkurser
3/01/2022 2min lästid

Flera byggbolag bland årets största konkurser

3/01/2022 2min lästid
Flera byggbolag bland årets största konkurser

Under 2021 registrerades totalt 5 797 aktiebolag i konkurs, vilket innebär en minskning med 12 procent mot föregående år. Bland årets största företagskonkurser finns flygbolag, byggbolag och konsultföretag.

Enligt Creditsafes helårssiffror för 2021 har konkurserna minskat 9 av årets 12 månader, med en nedgång på 12 procent för hela året. Totalt försattes 5 797 aktiebolag i konkurs, jämfört med 6 586 året innan. Sett över en tioårsperiod är den procentuella andelen företag som går i konkurs idag rekordlåg, enligt rapporten.

Totalt antal konkurser

Bild: Creditsafe

– När vi summerar konkursåret 2021 landar vi på lägsta siffran sedan 2017. Det är låga nivåer i nästan hela landet. Trots några få månader med noterad uppgång, så uteblev den väntade konkursökningen, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

– Det är rimligt att anta att en bidragande orsak till de fortsatt låga konkurssiffrorna är de utökade möjligheterna till skatteanstånd, samt återinförandet av ett antal statliga krisstöd.

– Överlevnadsgraden hos de svenska företagen har varit hög under året som varit, speciellt i våra storstadsregioner. Dock ska man komma ihåg att många företagare fortfarande kämpar med att få sina verksamheter att gå runt, och där vi vet att det finns likviditetsproblem, fortsätter Jacobsson. 

Byggbolag i toppen

Årets absolut största konkurs blev flygbolaget Norwegians svenska dotterbolag, Norwegian Air Sweden AB, med en omsättning på närmare en miljard. Men bland de största konkurserna under året återfinns även Erlandsson Bygg i Stockholm AB (832 miljoner) och Barslund Sverige AB (550 miljoner).

Största konkurserna 2021

Creditsafe har exkluderat aktiebolag som misstänks för företagsbedrägeri eller har kopplingar till momsbedrägeri. Företagen är fortfarande en del av statistiken, men omnämns inte som årets största.

Källa: Creditsafe

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!