Byggindustrin
1 min lästid

Domstolsbygge i Jönköping får svidande kritik

16:e december 2021, 13:50
Domstolsbygge i Jönköping får svidande kritik
Illustration: FOJAB. Bilden är fri att använda för media i redaktionellt sammanhang.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Det var en otillåten direktupphandling när Domstolsverket ingick ett samarbete med Castellum om att bygga en ny domstolsbyggnad i Jönköping som myndigheten sedan skulle hyra. Samarbetet skulle ha annonserats enligt upphandlingsreglerna anser Konkurrensverket som nu riktar hård kritik mot Domstolsverket.

Det var i december 2019 som Domstolsverket ingick ett samarbetsprojekt med Castellum. Uppdraget innebär att bolaget åtar sig att projektleda projekteringen och uppförandet av en ny domstolsbyggnad i Jönköping enligt Domstolsverkets anvisningar, för att sedan hyra ut byggnaden till Domstolsverket under en längre tid. Inom ramen för projektet upphandlades även en byggentreprenad av Domstolsverket, som sedan överlät det upphandlade entreprenadavtalet till Castellum.

Domstolsverkets val av projektpartner och framtida hyresvärd har inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Det utgör därför en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som också konstaterar att dessa affärsupplägg, där endast en viss del av ett större projekt upphandlas, är vanligt förekommande bland upphandlande myndigheter.

– När den upphandlande myndigheten inte konkurrensutsätter valet av samarbetspartner får inte andra leverantörer möjlighet att konkurrera om upphandlingen genom att till exempel erbjuda bättre villkor eller lägre hyra, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

I ett tillsynsbeslut riktar nu Konkurrensverket kritik mot Domstolsverkets agerande då myndigheten i strid med lagen om offentlig upphandling ingick samarbete med fastighetsbolaget utan föregående annonsering.

#castellum #domstolsbyggnad #domstolsverket #jönköping #konkurrensverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0