Byggindustrin
2 min lästid

Serneke bygger nytt säkerhetslabb för RISE

15:e december 2021, 07:56
Serneke bygger nytt säkerhetslabb för RISE
Bild: RISE/SEEL
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Totalentreprenaden har ett ordervärde på omkring 270 miljoner kronor och genomförs i samverkan.

Säkerhetslaboratoriet är en av de totalt tre anläggningar i testbädden Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL), som byggs för att öka tempot på elektrifieringen av transportsektorn. Det framgår av ett pressmeddelande.

Anläggningarna ska kunna nyttjas av aktörer från både industrin, institut och akademin. Testbädden som är ett samarbete mellan ägarna Chalmers och RISE samt svenska staten och industripartners.

På anläggningen som Serneke ska bygga i Borås kommer säkerhetstester vara i fokus, vilka bland annat kommer vara kopplade till laddning, kortslutning, vibrationer, mekanisk chock, extrema temperaturer och brandrisker. Elektriska fordon ska kunna provoceras på olika sätt och utsättas för extrema påfrestningar, i form av att exempelvis tända eld på fordonet under kontrollerade former och låta branden härja fritt. Dessa tester kräver särskilda förutsättningar för att kunna genomföras säkert och miljövänligt, varför en speciell rökgasrening kommer installeras i byggnaden bland annat.

Laboratoriet får en bruttoarea på 4 100 kvadratmeter, som utöver testytor även ska husera forskning om batterier och komponenter för vätgasapplikationer.

– Detta är verkligen ett spännande projekt att få genomföra! Vid färdigställande kommer anläggningen utgöra en del av den plattform där framtiden för elektrifierade transporter i Sverige och Europa utformas. Vi på Serneke är stolta över förtroendet och ser fram emot att i samverkan fortsätta ta oss an de unika utmaningar projektet bjuder på avseende utformning och krav för testytorna, säger Peter Andersson, affärschef på Serneke

Byggnaden kommer sticka ut visuellt och bidra med ett unikt utseende längst med riksväg 40. Fasaden kläs med corten och taket täcks med solcellspaneler. Stort fokus ligger på funktionalitet, hållbarhet och arbetsplatser av hög kvalité och komfort.

– Säkerhetslabbet kommer bli en unik testanläggning och ge ett betydande tillskott i det svenska ”batterierbjudandet” Det kommer bli ett naturligt och centralt nav vad gäller batterisäkerhet och bidra till säkra elektrifierade produkter. Att bygga detta i samverkansform är en nödvändighet då många lösningar är unika och det saknas referenser, säger Claes Winzell, projektledare för RISE batterisatsning.

Mark- och grundläggningsarbeten är påbörjade och projektet beräknas stå klart under andra kvartalet 2023, med en total avtalssumma som uppgår till cirka 270 miljoner kronor.

#borås #rise #seel #serneke #testlaboratorium
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0