ByggindustrinBestrider Sernekes fakturor på 50 miljoner
13/12/2021 2min lästid

Bestrider Sernekes fakturor på 50 miljoner

13/12/2021 2min lästid
Bestrider Sernekes fakturor på 50 miljoner

Genrebild: Flickr

En tvist om vem som skulle stå för ökade kostnader i bygget av kvarteret Plankan på Södermalm i Stockholm har gjort att Svenska Bostäder nu bestrider fakturor på 50 miljoner kronor.

I slutet av november valde totalentreprenören Serneke att dra sig ur bygget av kvarteret Plankan med hänvisning till en tvist med byggherren Svenska Bostäder om vem som skulle stå för fördyringarna i projektet.  

Nu uppger Sernekes chefsjurist att Svenska Bostäder bestridit ett antal fakturor från företaget i samband med att avtalet hävdes. Summan uppgår till 50 miljoner kronor, ett belopp som Svenska Bostäder nu bestrider.  

– Det rör två delar. Det gäller utförda grundläggningsarbeten på gården, där parterna var överens om att det skulle bli dyrare än väntat. Svenska Bostäder har bestritt senaste fakturan av skäl vi inte fått en förklaring för, säger Daniel Modéus, chefsjurist på Serneke till tidningen.

– Andra delen är påbyggnaden. Den blev dyrare på grund av att det krävts andra tekniska lösningar är som visades i projekteringen.

Daniel Modéus svarar i samma tidning på frågan om det inte är anmärkningsvärt att man missat att komma överens om en så stor summa.

– Det är alltid en misslyckande när man inte kommer överens. Det är jättestora belopp. Vi är ett stort bolag, men inte så stora att det här inte är ett bekymmer för oss.

Enligt Daniel Modéus, kan det inte heller uteslutas till att detta leder till ett rättsligt efterspel.

Än har Svenska Bostäder ingen prognos på hur tidplanen och totalkostnaden påverkas i nuläget, utan uppger i ett mejl till Mitt i att man tittar på olika alternativ på hur de kan gå vidare.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!