ByggindustrinNCC och Jernhusen inleder stort samarbete i Göteborg
13/12/2021 2min lästid

NCC och Jernhusen inleder stort samarbete i Göteborg

13/12/2021 2min lästid
NCC och Jernhusen inleder stort samarbete i Göteborg

Park Central är gestaltat av Arkitekterna Krook & Tjäder.

Bolagen har ingått ett joint venture-avtal om att gemensamt utveckla Park Central, den första fasen av satsningen RegionCity i Göteborg.

Projektet omfattar 40 000 kvadratmeter kontor, handel och service i direkt anslutning till Göteborgs centralstation och Västlänkens station Centralen.

RegionCity är Jernhusens stora stadsutvecklingsprojekt intill centralstationen i Göteborg där det planeras för nya knutpunkter för kollektivtrafiken, Västlänkens station Centralen och nya stadskvarter. NCC och Jernhusen har enligt ett pressmeddelande från NCC nu tecknat avtal om att gemensamt utveckla den första fasen, Park Central, som är den fastighet som ligger strax norr om Göteborgs befintliga centralstation.

– Med Park Central utvecklas centralstationsområdet i Göteborg till ett centrum för kollektivtrafik med arbetsplatser och service. Det är ett av våra mest omfattande stadsutvecklingsprojekt. Gemensamt för alla Jernhusens projekt är att utveckla trygga och hållbara miljöer som bidrar till det kollektiva resandet. På det sättet gör vi skillnad för människor och miljö, säger Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.

Projektet omfattar en stations- och kontorsbyggnad på totalt cirka 40 000 kvadratmeter, där hyresgästerna kommer få stora sammanhängande våningsplan, en grönskande takterrass och ett brett utbud av service i stationsvåningen. Byggnaden kommer att byggas ovanpå Västlänken och kommer att vara sammanlänkad med Västlänkens station Centralen.

Projektet genomförs gemensamt där NCC Property Development och Jernhusen kommer äga 50 procent vardera i ett gemensamägt JV-bolag. Parterna har även avtalat om att Jernhusen återköper NCC:s andel vid färdigställande 2026.

– Det här är ett av landets mest intressanta stadsutvecklingsprojekt och vi är oerhört stolta och glada över det förtroende som Jernhusen gett oss. Vår gedigna erfarenhet av fastighetsutveckling både i Göteborg och i andra nordiska storstäder gör att vi tillsammans med Jernhusen kan förverkliga visionen om att utveckla stadens viktigaste knutpunkt, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development.

Park Central är gestaltat av Arkitekterna Krook & Tjäder. Byggnaden kommer uppföras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM nivå Excellent.

Entreprenadkontrakt förväntas tecknas i slutet av 2022 och byggnationen planeras starta i slutet av 2023 samt färdigställas i slutet av 2026.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!