ByggindustrinEfter asbestskandalen: ”Måste kosta att riskera andras hälsa”
8/12/2021 2min lästid

Efter asbestskandalen: ”Måste kosta att riskera andras hälsa”

8/12/2021 2min lästid
Efter asbestskandalen: ”Måste kosta att riskera andras hälsa”

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, reagerar starkt på att asbestskandaler fortfarande förekommer. Bild: Byggnads

Fackförbundet Byggnads ställer tre krav vid hantering av asbest efter att ett skandalomsusat bygge i Linköping utsetts till årets sämsta bygge av tidningen Byggnadsarbeten. På bygget i Linköping hanterades asbest på ett livsfarligt vis.

Byggnads medlemstidning Byggnadsarbetaren har utsett årets sämsta bygge 2021. I år gick den tvivelaktiga utmärkelsen till ett skandalomsusat bygge i Linköping där asbest hanterades på ett livsfarligt vis. Här ser Byggnads en oroväckande trend där säkerheten åsidosätts och asbest återigen blir ett hot mot såväl byggnadsarbetare som förbipasserandes hälsa.

Asbest förbjöds i Sverige 1982 då mineralen är farlig och inandning kan leda till allvarliga sjukdomar. Trots det har flera skandaler uppmärksammats på senaste tid där asbest hanterats på ett livsfarligt vis. En av dessa rör en fastighet på Fogdegatan 26–27 i Linköping som renoverats efter en brand.

Nu har renoveringen i Linköping fått tidningen Byggnadsarbetarens utmärkelse Årets sämsta bygge. Detta eftersom arbetarna vid upprepade tillfällen rivit asbest helt utan vare sig utbildning eller rätt skydd. Fastigheten på Fogdegatan är ett miljonprogramshus vilket gjort huset till ett högriskhus, eftersom asbest finns inbyggt i mängder av dessa bostäder.

Att skandaler som dessa fortfarande påträffas är något som fått Byggnads att reagera starkt, och enligt Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, måste kostnaderna vara mycket högre.

– Att asbest fortfarande är ett av de största hoten mot byggnadsarbetarnas hälsa är helt oacceptabelt. Ju längre ned i kedjorna av olika underentreprenörer desto större är slarvet, okunskapen och bristen på respekt för gällande regelverk. Här måste böterna bli betydligt högre, det ska kosta att utsätta byggnadsarbetare för livsfara, säger han.

Byggnads krav:

Sänk gränsvärdet:

Idag har Sverige bland de högsta gränsvärdena för asbestexponering i Västeuropa på 100 000 fibrer per kubikmeter. Det måste sänkas till 1000 fibrer per kubikmeter.

Krav på efterkontroll:

Idag finns inget krav på efterkontroller när sanering är klart. Något många andra europeiska länder redan har inskrivet i sina föreskrifter. Ett sådant krav måste införas.

Höj sanktionsavgifterna:

I en bransch där pengarna styr måste det kosta att riskera andras hälsa. Arbetsmiljöverkets sanktionsavgifter måste höjas.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!