Byggindustrin
2 min lästid

Byggledare föll - byggföretag får böta 300 000 kronor

7:e december 2021, 12:03
Byggledare föll - byggföretag får böta 300 000 kronor
Genrebild från flickr.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Olyckan inträffade 2018 när byggledaren föll genom en betongtäckmatta och blev hängandes på schaktkanten fyra meter ovanför liggande nivå, rapporterar tidningen NSD som skriver att kvinnan fick skador av fallet, bland annat en bestående axelskada.

Enligt åklagaren var byggledarens uppgifter vid olyckstillfället att kontrollera att allt var i sin ordning inför överlämningen till det bolag som skulle ta över utförandet efter NYAB. Åklagaren yrkade att NYAB skulle åläggas en företagsbot på en halv miljon kronor då denne anser att företaget inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottet.

NYAB bestred talan om företagsbot och hävdade att kvinnan saknade rätt att beträda arbetsplatsen. Företaget skrev också att händelsen uppstått som en följd av att en underentreprenör vid uppehåll i utförandet inte ställt tillbaka skyddsräcken trots att NYAB informerat om säkerhetsföreskrifterna.

På fredagen meddelande Gällivare tingsrätt att man går på åklagarens argument att NYAB inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottet. NYAB döms därför till att betala en företagsbot på 300 000 kronor och ett skadestånd på 62 933 kronor till kvinnan.

Tingsrätten anser också att kvinnan i rollen som byggledare och samordnare har haft rätt att beträda området och att om skyddsåtgärder i form av skyddsräcken eller skyddstäcken vidtagits hade kvinnan sannolikt inte skadats.

Tidningen NSD har utan framgång sökt NYAB:s vd Johan Larsson. I en tidigare artikel har vd:n sagt att de välkomnar att få ärendet prövat och därmed tingsrättens syn och bedömning.

#byggnationer #gällivare tingsrätt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0