Byggindustrin
2 min lästid

Byggare toppar konkurslista

1:a december 2021, 14:03
Byggare toppar konkurslista
Genrebild. Bild: Branschaktuellt.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Färsk statistik från Creditsafe visar att 550 aktiebolag gick i konkurs under november månad. Det är en minskning med en procent jämfört med samma period i fjol. Månadens största konkurs är byggföretaget Barslund Sverige AB med en omsättning på en halv miljard. Företaget med säte i Malmö är ett danskt entreprenadföretag som ansvarat för det pågående motorvägsbygget på E4 mellan Ljungby och Toftanäs.

På årsbasis är nedgången 14 procent och totalt har 5 100 svenska aktiebolag försatts i konkurs hittills i år.

Samtidigt startades nästan 5 800 nya aktiebolag i Sverige under november. Jämfört med innan pandemin är intresset för att starta nya företag fortfarande långt över det normala med 33 procent fler nya företag senaste månaden.

På årsbasis har konkurserna minskat 10 av 11 månader och nedgången hittills i år landar på 14 procent. Alla storstadsregioner uppvisar stora minskningar på årsbasis – Stockholm med -15%, Västra Götaland med -17% och Skåne med -18%.

– Denna månad har vi en nästan oförändrad nivå sett till antalet konkurser. Den ökning många i branschen förutspådde under hösten har ännu inte inträffat, vilket självklart är mycket glädjande. Men konsekvenserna för hårt pandemidrabbade företag återstår att följa under 2022, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

– Vi vet att sista ansökan för korttidsstöd var sista november. Detta betyder att coronapandemins mest omfattade näringslivsstöd för korttidspermitteringar är avslutad. I takt med att fler stöd avvecklas och att skatteskulderna ska återbetalas kommer vi att börja se överlevnadseffekten på lång sikt, fortsätter Henrik.

Novembers siffra på 550 konkurser, kan jämföras med 554 konkurser under motsvarande period förra året. Sett över en tioårsperiod är antalet konkurser i november i linje med medelvärdet för månaden (551).

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0