Byggindustrin
2 min lästid

Byggprojekt för 480 miljoner inleds i Umeå

1:a december 2021, 09:31
Byggprojekt för 480 miljoner inleds i Umeå
Kontorshuset Östra Station. Visionsbild: Wingårdhs Arkitekter
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Ambitionen med Östra Station är att skapa en hållbar och levande stadsdel med fler bostäder, kontor, handel, service och mötesplatser. Sedan 2008 har NCC byggt ca 700 bostäder i området, samt Umeå Östra resecentrum och nu inleds detta nya samverkansprojekt med Balticgruppen. Ordervärdet uppgår till cirka 480 miljoner, enligt ett pressmeddelande från NCC.

– Tillsammans med NCC har vi arbetat fram en delad målbild och samsyn för vad vi vill åstadkomma med projektet. NCC har även gedigen kunskap av att bygga i Umeå och har erfarenhet av att bygga kontorshus med trästomme, vilket även blir aktuellt för kontorshuset i den första etappen av Östra Station, säger David Carlsson, vd och koncernchef, Balticgruppen.

Parterna ska bygga ett bostadshus och ett kontorshus i samverkan. Båda husen är ritade av arkitektbyrån Wingårdhs och certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär bland annat bra ljudmiljö, god ventilation och sunda materialval.

Wingårdhs umeå
Huset med bostadsrätter på Östra Station i Umeå. Skissbild: Wingårdhs

Bostadshuset som rymmer 78 bostadsrätter, byggs i nio våningar och får en livsmedelsbutik i bottenplan. Kontorshuset omfattar 13 000 kvadratmeter och 10 våningar, varav åtta byggs med trästomme.

– Vi har en öppen och nära dialog med Balticgruppen och har börjat samarbeta i ett tidigt skede i processen. Det gör att vi kan ta vara på gemensamma erfarenheter och styrkor och säkerställa hög kvalitet när vi förverkligar visionen om Östra Station som en hållbar stadsdel, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef, NCC Building Sweden.

Förberedande markarbeten inleds i december och byggstart för bostadshuset sker under början av 2022, med beräknad inflyttningsstart 2024.

#ncc #umeå #wingårdhs
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0