Byggindustrin
4 min lästid

Här är årets BREEAM-byggnad

1:a december 2021, 08:38
Här är årets BREEAM-byggnad
House of Choice. Fotograf: Lasse Olsson
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

House of Choice i Arenastaden, Solna är Skandinaviens första nollenergi-hotell. Det är en del av Nordic Choice Hotels kedja Comfort Hotel med 336 rum, 88 lägenheter för long-stay samt inrymmer Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor. Hotellet – som ägs och förvaltas av Fabege – invigdes 1 juni i år och har nu korats som årets BREEAM-byggnad 2021 av Sweden Green Building Council. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Jag är glad och stolt över att ett av våra nyproduktionsprojekt återigen har tilldelats priset som årets BREEAM-byggnad. Fabeges viktigaste och svåraste hållbarhetsmål är att minska klimatbelastningen från vår förvaltnings- och projektverksamhet. BREEAM-SE har under många år varit vårt verktyg för att arbeta strukturerat med hållbarhetsfrågor vid nyproduktion och att vi nu adderat en FEBY-certifiering på plushusnivå är ett sätt att ytterligare höja ribban för energieffektivt byggande, säger Mia Häggström, Hållbarhetschef på Fabege.

House of Choice1
House of Choice är ritad av White Arkitekter. Fotograf: Anders Fredriksén

– Det känns fantastiskt kul att House of Choice fick ta emot detta pris. Framgångsfaktorn har varit att i tidigt skede våga välja inriktning och prioritera i nära samarbete med kund och konsulter. Den gemensamma målsättningen med projektet har hela tiden varit att nå nollenergi och det är oerhört kul att vi har lyckats, säger Raimo Joss, ansvarig arkitekt, i ett pressmeddelande.

Förutom de grundläggande faktorerna som krävs för att klara nollenergi har målsättningen varit att reducera materialanvändningen så mycket som möjligt och använda rätt material på rätt plats, om det så handlar om återvunnen aluminium i fasad eller använda trä i atrierna där man rör sig.

Genom 25 borrhål för geoenergi samt totalt cirka 2 400 kvadratmeter solceller på fasad och tak produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi för hotellet. På sikt innebär det ett nettonoll-utsläpp av koldioxid per kvadratmeter – inklusive byggfas, driftenergi, material och bortskaffande – för byggnaden. I tillägg till det är hotellet världens mest solcellstäta.

– En fantastisk prestation och grattis till Fabege och lite till oss själva också! Att nå nollenergi blir en spännande resa och kan bara nås genom engagemang från både ägare och hyresgäst. Choice och Fabege strävar mot att vara i framkant när det gäller hållbar utveckling, vilket gör att House of Choice är det perfekta utförandet av våra liknande strategier, Sam Radstake Nissen, VD Comfort Hotel Solna.

House of Choice3
Projektet blev tidigare även utsett till finalist i Årets bygge. Fotograf: Anders Fredriksén

Den 11 våningar höga byggnaden är certifierad enligt FEBY Guld Plushus och för att klara certifieringen projekterades hotellet för de mycket låga värmeförluster som kriterierna för miljöklassningen FEBY Guld Plushus kräver. Byggnaden försörjs med kyla och värme från värmepumpar som effektivt laddar och hämtar energi från borrhålslager.

– Nyckeln till att vi lyckades med BREEAM Excellent och FEBY Guld Plushus i detta projekt är att alla parter var engagerade i dessa frågor från dag ett, säger Maria Jansson, Projektchef på Fabege.

House of Choice4
Fotograf: Jesper Westblom
#breeam #fabege #feby guld plushus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0