Byggindustrin
2 min lästid

UE kan förlora 4 miljoner efter chockkonkurs

25:e november 2021, 14:45
UE kan förlora 4 miljoner efter chockkonkurs
Bild: Barslund
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

E:4an bygget utanför Ljungby kostar staten över en miljard kronor och den danska totalentreprenören Barslund A/S har ett kontrakt värt cirka 750 miljoner kronor. Men på måndagsmorgonen dök företaget inte upp.

Via ryktesvägen fick Trafikverket höra att Barslund gått i konkurs, något som P4 Kronoberg var först med att berätta. Företaget har i sin tur anlitat flera underentreprenörer som nu riskerar att inte få betalt.

– Vi skulle leverera betong till bron men fick avboka betongbilar med kort varsel, säger Per Johansson, vd för betongföretaget Gustav R Johansson som är en av underentreprenörerna till bygget, till SVT.

Under flera veckors tid har betongföretaget levererat material utan att få betalt. Totalt räknar Gustav R Johansson med att förlora drygt fyra miljoner kronor.

Skyller konkursen på E4-bygget

Enligt den danska konkursförvaltaren Henrik Steen Jensen har kalkylerna i motorvägsprojektet slagit fel vilket lett till tvister mellan Trafikverket och Barslund när det gäller utbetalningar.

– Det har funnits oenigheter mellan bolaget och Trafikverket i vilken omfattning det skulle betalas ut extra betalning för extra arbete, säger Henrik Steen Jensen, konkursförvaltare till SVT.

I dagsläget står motorvägsbygget stilla och den danska konkursförvaltaren arbetar med att rekonstruera bolaget. Projektet, som påbörjades 2018, skulle stå klar om ett år, men den tidsplanen hänger nu löst. Trafikverket arbetar i nuläget efter en ny entreprenör som kan bygga färdigt vägen.

#e4 #konkurs #motorvägsbygge #trafikverket #väg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0