Byggindustrin
3 min lästid

Åtta våningar kontor i återbrukad tegelskrud

19:e november 2021, 08:50
Åtta våningar kontor i återbrukad tegelskrud
Haga Norra Kvarter 1 huvuddentré. Bild: Fabege.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Projektet har en stark miljöprofil och en arkitektur som präglas av återbrukat tegel med patina, stora spröjsade fönster och tidlösa materialval. Haga Norra Kvarter 1 kommer ha en yta på cirka 31 500 kvm kommersiella lokaler fördelat på åtta våningar och planeras stå klart för inflyttning i början av 2024. Det framgår av ett pressmeddelande från Fabege. 

Kvarter 1 har ett entréplan med cirka 2 000 kvm handels- och restaurangytor samt två våningar garage. Här kommer det att finnas öppna ljusgårdar, terrasser och levande bottenvåningar med bland annat restauranger, gym och cykelgarage.

–  Det finns en stor efterfrågan på bra kontor i och runt Arenastaden och nu skapar vi en kontorsprodukt av hög kvalitet i en mycket trevlig närmiljö som dessutom bara ligger ett stenkast från Solna station. Den ligger helt rätt i tiden och vi ser fram emot att välkomna hyresgäster till denna pärla till kontorsbyggnad, kommenterar Johan Zachrisson, Affärsutvecklingschef på Fabege.

Kontorsplanen förbereds för stor flexibilitet som möjliggör allt i från en hyresgäst i hela huset upp till delning med åtta hyresgäster per kontorsplan.

–  Tid från beslut till önskat tillträde är ofta kopplat till kundens storlek. Då vi ser att detta hus även kommer att attrahera mindre och medelstora företag ser vi ett stort värde i att påbörja upphandling och uppförande av Kvarter 1 redan nu för att korta leveranstiden mot kund, säger Johan Zachrisson.

Det som kommer att utmärka stadsdelen är att den redan från början får en urban trivsel som man oftast finner i betydligt äldre stadsdelar. Kvarterens medvetna gestaltning och de många bostadskvarteren som utvecklas parallellt bidrar till att butiker och restauranger i bottenvåningarna får kunder i närområdet. Ett småskaligt stadsliv i ett centralt läge växer fram och de bostadskvarter som redan står klara har sålts i hög takt, med redan genomförd inflyttning i de första etapperna. När området är klart kommer det finnas cirka 1 000 lägenheter.

I Haga Norra är miljö- och hållbarhetambitionerna höga och målet för den första kontorsbyggnaden är att minska CO2-avtrycket med 25 procent från tidig beräkning till färdig produkt, vilket kommer ställa höga krav på metodval under både projekterings- och utförandefasen. Det återbrukade teglet i fasaden är ett exempel på Fabeges hållbarhetsambitioner och byggnaden kommer att certifieras enligt BREEAM-SE Excellent. För att skapa en hållbar stadsdel bygger Fabege även en logistikcentral i området som kommer hantera transporter till och från kontor, butiker, restauranger och bostäderna i de olika kvarteren.

Fakta
  • Investeringen uppskattas till cirka 1,4 miljarder
  • Zengun stu00e5r som entreprenu00f6r
  • BTA uppgu00e5r till cirka 31u00a0500 kvm
  • Uthyrningsbar yta pu00e5 26u00a0700 kvm
  • Planerad inflyttning i bu00f6rjan av 2024
  • Nu00e4sta kontorsetapp Kvarter 2, omfattar cirka 20 000 kvm med inflyttning 2025
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0