Sponsrad
5 min lästid

Drömmen om det perfekta skidspåret nåddes med isoleringsskivor

16:e november 2021, 20:51
Drömmen om det perfekta skidspåret nåddes med isoleringsskivor
Sponsrad
Like 0

En del av vårt avlånga land har redan hunnit få sin första snö och även i de sydligare delar ser många fram emot vinterdagar med vita snödrivor. För dem som tar hand om våra skidspår och gångvägar medför vintertidens växlande väderförhållanden dock en del extraarbete och kostnader. Men i finska Vanda utanför Helsingfors tar man nu den kommande årstiden emot med glada miner fjärde året i rad.

Vintervädret i södra Finland är inte alltid så förutsägbart: snön kommer och går när temperaturerna hoppar från plus till minus och tillbaka. Skidåkning är dock populärt och de som tränar önskar att spåret håller kvalitén oavsett vädret – en utmaning som Vanda stad har tagit på allvar.

– För fyra år sedan testade vi att isolera delar av vår tävlingssträcka med INFRA-skivor för att se om vi på det sättet kunde försäkra snökvalitén. Det har funkat fint och när det har varit plusgrader har de som använder skidspåret men inte vet vad vi gjort undrat hur snön kan hålla sig så bra både i början av sträckan och på en bit lite senare, alltså just där vi har använt isoleringsskivor, säger Juha Savolainen, idrottsplatsmästare i Vanda.

Isoleringen har gjorts med Finnfoams INFRA-skivor vars båda sidor har glasfiberväv- och putsförstärkning. Savolainen berättar att installationen var lätt att göra. Botten av spåret var gjord av stenmjöl som skivorna sattes på och sedan täcktes dem med ytterligare 10 centimeter stenmjöl.

– Vi hade inte isolerat spåret förut och var lite skeptiska om skivorna skulle sitta fast där under marken. Men det har de nu gjort i flera år och nu är planen att hela spåret ska isoleras och dessutom asfalteras så att man kan åka rullskidor på samma rutt på sommartid, säger Savolainen.

– INFRA-skivor ska hjälpa även mot att ytan på asfalten spricker på grund av käla så att de både isolerar spåret mot jordvärme och dessutom skyddar asfalten mot vinterskador, fortsätter han.

Snölagringsmetod som sparar både energi och pengar

På skidanläggningar är behovet av att motverka snösmältning kanske större än någon annanstans. För att verksamheten kan vara kostnadseffektivt och lätt att planera är det viktigt att skidsäsongen går att starta så tidigt som möjligt och att den sedan går att fortsätta utan avbrott. Jakten efter det mest hållbara och ekonomiska sättet att lagra snö pågår och på Levi Ski Resort utvecklas det just nu en spännande metod som enligt utvecklaren Mikko Martikainen är unik i hela världen.

Levi Ski Resort i finska Lappland är Finlands största skidanläggning och i år har skidsäsongen på Levi påbörjats redan i oktober, tack vare besparad snö från vintras.

– Redan i flera år har vi varje vår lagrat snö med hjälp av geotextiler. Den lagrade snön har vi sedan använt som grund på skidbacken i början av den nya säsongen och därpå har vi använt snökanoner. Men det är alltid en viss andel av den lagrade snön som smälter på sommaren och eftersom vi vill att smältningen ska vara så liten som möjligt började vi testa Snow Secures och Finnfoams snölagringsmetod för två vintrar sedan, säger Marko Mustonen, affärsverksamhetschef på Levi Ski Resort.

Den nya metoden baserar sig på en snöskyddsmatta med isoleringsskivor i. Den dragspelsfalsade mattan rullas upp över den ihopplogade snöhögen och enligt utvecklaren Mikko Martikainen är det möjligt i optimala förhållanden att nå smältningsprocent på bara 10-20 procent medan samma siffra är 20-40 procent om man använder sågspån och cirka 30-50 procent med fleecebaserade geotextiler. På Levi har man enligt Marko Mustonen lyckats nå cirka 10 procentenheter bättre resultat med skönskyddsmattan än med geotextiler.

– Efter den första testvintern märkte vi några saker som gick att förbättra ännu mer och i vårt samarbete med Finnfoam och Snow Secure har vi utvecklat metoden ännu bättre och lyckats sänka smältningsgraden under det andra året. Det finns många fördelar med metoden som tex energi- och elbesparing. Bevarandet av snön är prio ett för oss, men sedan är det också viktigt att materialet är hållbart och går att återanvända i flera år vilket detta ska vara, säger Marko Mustonen.

Se video om snölagring på Levi.

Finnfoam Oy
Niklas Alexandersson
[email protected]
Telefon: +358 40 074 97 42
https://www.finnfoam.se/

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0