Byggindustrin
3 min lästid

Spadtag för regionens största stadsomvandling

12:e november 2021, 07:53
Spadtag för regionens största stadsomvandling
Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Marcus Tärnåsen, Nordr tar det första spadtaget för Nordrs projekt Veddestaden i Barkarby. Bild: Järfälla kommun.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

På torsdagen tog Nordr och Järfälla kommun tillsammans det första spadtaget för den stadsutveckling som ska förvandla Veddesta gamla centrum och industriområde till en levande stadsmiljö. Nordr är först ut i området med sitt projekt Veddestaden bestående av sju kvarter med 1 200 lägenheter, en förskola och kommersiella lokaler. Det framgår av ett pressmeddelande från Järfälla kommun.

Sedan 500-talet har Veddesta varit en viktig boplats för människor och sedan 1960-talet även hemvist för ett antal högteknologiska företag som Philips, idag Saab, Ericsson, IBM, Asea Hafo, Kodak och S:t Jude Medical.

– Det här spadtaget är startskottet för en ny era för gamla Veddesta centrum och industriområdet. Att vi i dag, efter många års planering, äntligen kan sätta spaden i marken tillsammans med Nordr känns historiskt. Det är en härlig tanke att ett område som var attraktivt att bosätta sig i för femtonhundra år sedan nu återigen blir attraktivt att bo, leva, arbeta och besöka – och att historien kommer att finns närvarande i den nya stadsmiljö som vi nu bygger tillsammans, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Under de kommande tio åren ska det växa fram en helt ny stadsmiljö i Barkarby med tusentals moderna bostäder och arbetsplatser, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger och lokaler för kultur, utbildning, sjukvård och hälsa. Allt detta granne med Stockholmsregionens nya framväxande nod för kollektivtrafik där tunnelbana, buss, pendeltåg, regional- och fjärrtåg år 2026 kommer att binda samman Mälardalen och Stockholm på ett helt nytt sätt och göra Barkarby till en strategiskt viktig plats i regionen.

Nordrs projekt Veddestaden blir den första pusselbiten i den nya stadsmiljön, som får ett attraktivt läge vid Veddestabäcken och grönområden. I Vedddestaden kommer Nordr att utveckla cirka 1 200 bostäder fördelade på sju kvarter med all tänkbar service. Den första etappen, Pionjären, har fått ett fint mottagande på marknaden.

– Det känns stort att sätta spaden i marken för det som blir Stockholmregionens största stadsomvandlingsprojekt under de kommande åren. Att få förverkliga den vision som vi har satt upp för området tillsammans med Järfälla kommun känns väldigt bra. Det här är en stor satsning och vi är övertygade om att det här kommer att bli en väldigt attraktiv stadsmiljö som uppskattas av många när allt står klart, säger Pål Aglen, tillförordnad koncernchef, Nordr.

Om stadsutvecklingsområdet i Barkarby

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2035. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X, Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanen Veddesta IV.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0