Byggindustrin
2 min lästid

Kommunen kräver Peab på sanering efter asbestlarm

10:e november 2021, 15:03
Kommunen kräver Peab på sanering efter asbestlarm
Cecilia Lundgren, arbetsmiljöchef hos Peab. Foto: Peab
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Peabs hantering av asbestmaterial vid renovering av Graningegårdens förskola i Arvika under hösten, är vad som ligger bakom saneringskravet. Det är Arvika kommun som kräver att Peab sanerar skolan som hålls stängd tills vidare, enligt rapporter från flera medier.

Vad som redan kunnat konstateras av båda parter är att en plastmatta i skolan innehållit asbest och har rivits ut utan att detta föregåtts av någon provtagning. Men var den asbest som återfunnits i inomhusluften kommer från är fortfarande under utredning, enligt Arvika Nyheter.

En lärling ska ha rivit ut asbestmattan och en annan tillsammans med kollegor har burit ut avfallet som sedan slängts i vanliga containrar. En av säckarna med rester från mattan ska ha gått sönder när man burit ut avfallet. Anställda fick veta först efter flera veckor att det fanns konstaterad asbest i materialet, enligt Byggnadsarbetaren.

– Ingen av dem har varit medvetna om att de utsatts för asbest, säger Byggnads regionala skyddsombud Niklas Nordlund, till Byggnadsarbetaren.

Efter samråd med Nordlund och Byggnads lokala skyddsombud stoppades sedan arbetet av Peab. Lennart Gustafsson som är teknisk chef på Arvika fastighets AB säger till Arvika Nyheter att partiklarna med största sannolikhet har spridits i skolan när mattan togs bort på felaktigt sätt, samt att en saneringsfirma borde ha tagit hand om det.

– Den revs ut efter en vattenskada som orsakats av takbygget. Ansvaret är Peabs. Om det är asbest i lokalerna får de sanera hela skolan, säger Lennart Gustafsson till Arvika Nyheter.

Skolan har varit stängd sedan mitten av oktober och det kommunala fastighetsbolaget kräver att Peab sanerar kanalerna i ventilationen och byter filtren i aggregatet. Peab å sin sida håller på att utreda vad som har hänt, något som Cecilia Lundgren, Peabs arbetsmiljöchef på bygg och anläggning, hänvisar till när hon får frågor om det inträffade.

– Det kan finnas många olika orsaker till varför det finns asbest men det vill jag inte spekulera i. Nu inväntar vi utredningen, säger hon till Arvika Nyheter.

Senast den 19 november ska Peab ha inkommit med sin utredning till Arbetsmiljöverket.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0