Sponsrad
5 min lästid

Efter elprischocken – så kan du sänka företagets kostnader

1:a november 2021, 12:53
Efter elprischocken – så kan du sänka företagets kostnader
Sponsrad
Like 0

Att elpriset ligger på höga nivåer jämfört med förra året kommer märkas på vinterns elfakturor. Det finns dock knep att ta till för att få ner kostnaderna. Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum förklarar läget på elmarknaden och tipsar om vad du som kund bör tänka på.

Enkelt förklarat bestäms elpriset efter tillgång och efterfrågan. Det som påverkar om priset går upp eller ner kan bero på många olika faktorer, så som vattentillgång. Efterfrågan ökar också om det är kyligare väder och priset påverkas av hur mycket el som kan produceras.

– I vanliga fall brukar efterfrågan styra, men med mer väderberoende produktion blir det istället utbudet som styr, säger Per-Oscar Hedman.

Eftersom sommaren bjöd på en torr väderutveckling så innebär det också att vattennivåerna är lägre och ligger under vad som är normalt för årstiden, jämfört med förra året som hade extremt höga vattennivåer.

– Det vi har sett i Europa senaste veckorna är någonting som vissa bedömare har kallat för en perfekt storm. Det är då vi har en situation med låga vattennivåer i magasinen, lite vind, nedlagda reaktorer i södra Sverige och en till gas i Europa, säger Per-Oscar.

– Samtidigt håller Europa på att återstarta och sparka i gång igen efter pandemin. Det här sammantaget har skapat både stora prisvariationer och mycket högre elpriser, säger han och fortsätter:

Just nu är Forsmark 2 och Ringhals 3 återigen på väg in i drift efter underhållsarbete under sommaren. Även om det utjämnar prisbilden så spås också en ökad efterfrågan och därmed fortsatt höga priser då temperaturerna faller när vi nu närmar oss vintern.

Vädret har stor inverkan på prissättningen men det finns andra faktorer som leder till att din elräkning är högre än vanligt.

–  Det har lagts ned kärnkraft i södra Sverige vilket gör att vi där har ett underskott på den typ av planerbar kraft som levererar systemtjänster och effekt. Avsaknaden av dessa systemtjänster förvärrar kapacitetsbristerna i elnätet då det påverkar hur mycket av kapaciteten i ledningar som faktiskt går att använda. Det blir alltså svårare att få ned överskottsel från norra Sverige och söderut.

En annan faktor är också den globala ekonomin och det faktum att många länder nu börjar återhämta sig från pandemin. Ett land där hjulen återigen börjar snurra är Kina, som är en stor konsument av fossil energi (kol och gas). Detta har lett till högre fossilpriser som vi i Sverige smittas av.

Så sammanfattningsvis beror prisskillnaderna på ökad global efterfrågan av kol och gas, mer väderberoende produktion, mindre planerbar produktion i södra Sverige och bristande överföringskapacitet mellan norr och söder. Förra året betalade konsumenterna i södra Sverige nio miljarder mer än de norra för sin el. Det finns ingenting som tyder på att dessa skillnader kommer minska i år.

Fortums tips för att minska företagets elanvändning:

  • En tumregel: Ju äldre elektronisk utrustning, desto mer el förbrukar de. Att byta till nyare utrustning kan hjälpa företagets minskade elanvändning.
  • Att sänka temperaturen på vintern och höja temperaturen på sommaren i företagets lokaler med bara några grader kan göra underverk.
  • Täta fönster och dörrar och välj alltid LED-lampor i stället för glödlampor och släck lamporna i de rum ni inte vistas i.
  • Uppmuntra era anställda att spara el. Varför inte sätta upp ett gemensamt mål?

Läs alla Fortums tips på hur ni kan minska företagets elanvändning här.

Vad kan ni göra?

Se över ert nuvarande elavtal – ni kanske vill byta ert rörliga elpris till fast elpris. Ni är välkomna att kontakta Fortum på 020 818 818 vardagar mellan 08:00 och 17:00 eller skicka in era kontaktuppgifter här så hör de av sig till er.

Vill ni se över ert nuvarande elavtal? Kontakta Fortum här.

Logga in på Fortum Online för att få bättre koll på er elanvändning – här får ni en översikt över er elanvändning, kan budgetera och jämföra er förbrukning. Tips! Om ni vill få ännu fler analyser och verktyg för att ta kontroll på er elanvändning kan ni teckna Fortum Online Pro. Just nu bjuder vi på de 3 första månaderna*. Ni tecknar enklast genom att kontakta vår kundservice på 020 818 818.

*Erbjudandet gäller till och med 31 december 2021 och gäller kunder som tecknar Fortum Online Pro för första gången.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0