Byggindustrin
2 min lästid

Saftig nota när byggfirma förlorar seglivad tvist

4:e november 2021, 13:26
Saftig nota när byggfirma förlorar seglivad tvist
Genrebild. Utanför rättsalen. Copyright: Thomas Carlgren
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

En segdragen tvist mellan byggnadsfirman PME och Byggnads har nu avgjorts. Arbetsdomstolen slår fast att Byggnads inte gjort någon otillåten stridsåtgärd mot företaget. Nu tvingas PME Commercial Construction och konkursade PME betala 947 362 kronor i rättegångskostnader.

Bakgrunden till stämningen var att Byggnads regioner i fjol skickade brev till PME:s kunder med uppmaning om att häva sina entreprenadkontrakt med företaget. Byggnads uppgav i brevet att skälet var att företaget bryter mot lag och kollektivavtal, bland annat ska för låga löner betalats ut.

Detta fick i sin tur PME att stämma Byggnads i arbetsdomstolen för otillåtna stridsåtgärder. En stämning som arbetsdomstolen avslog i en mellandom i september där man slog fast att Byggnads inte gjort någon ottilåten stridsåtgärd när man uppmanat företag att avsluta sina avtal med byggfirman.

Efter mellandomsfrågan inkom en begäran från PME Commercial Construction, om att få överta PME:s talan i målet, så kallad partssuccession. Detta eftersom PME överlåtit de fordringar som målet gäller till PME Commercial Construction . AD biföll begäran om partssuccession och PME Commercial Construction blev därmed kärande i målet, strax därefter försattes PME i konkurs.

Förbundet och dess regioner hade yrkat på ersättning för rättegångskostnader med drygt 1,2 miljoner. AD menar att även med hänsyn till målets art och omfattning är det yrkade ombudsarvodet något högt. Beslutet innebär innebär att PME Commercial Construction och PME i konkurs solidariskt ska betala ersättning för rättegångskostnader på sammanlagt 947 362 kronor.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0