Byggindustrin
2 min lästid

Första förskolan inom ramen för stor nybyggnad klar

19:e oktober 2021, 06:21
Första förskolan inom ramen för stor nybyggnad klar
Förskolan i Eggforsen, Mörsil. Pressfoto: Skanska
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Nu har Skanska färdigställt den första förskolan som beställts inom ramen för den stora förskoleutbyggnaden som Sveriges Kommuner och Regioner har inlett. Förskolan i Eggforsen ligger i Mörsil och beställare är Åre kommun. Det är en färdigdesignad förskola med stort fokus på hållbarhet, pedagogik och yteffektivitet.

Ramavtalet som Skanska slöt med SKR förra året markerade starten på en stor och efterlängtad utökning av antalet förskolor i landet, där bedömningen är att det kommer att behöva byggas cirka 700 nya förskolor under en sexårsperiod. Avtalet är unikt på så sätt att landets kommuner har möjlighet att beställa nyckelfärdiga förskolor istället för att designa egna.

Skanskas så kallade ABCD-förskolor är tids-, yt- och kostnadseffektiva och har ett extra stort fokus på hållbarhet. Allt material och ämnen som används vid byggnation är fria från ämnen med egenskaper som är farliga för miljö och hälsa. Där finns exempelvis plastmattor fria från pvc, och träbaserat material kommer uteslutande från hållbart skogsbruk. Barnen får en mångsidig och pedagogisk miljö med glaspartier och tittgluggar där de kan spana och utforska.

– Det är härligt att vi nu kan överlämna den första av våra förskolor till kunden som vi hoppas ska få mycket glädje av den. Åre kommun var en av de första kommunerna som tecknade ett avtal förra året. Idag har cirka 20 nöjda kommuner följt Åre kommun och tecknat avtal med oss, säger Nicklas Hagervall, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

Eggforsens förskola inrymmer sex avdelningar och tillagningskök. Byggnaden har två våningar med en total yta om drygt 1 300 kvadratmeter. Skanska har även färdigställt komplementbyggnader samt gården som hör till förskolan.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0