Byggindustrin
2 min lästid

Peab renoverar Tingstadstunneln för 365 miljoner

11:e oktober 2021, 06:40
Peab renoverar Tingstadstunneln för 365 miljoner
Pressbild: Peab
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Peab har fått uppdraget att renovera Tingstadstunneln som förbinder Hisingen med Göteborgs fastland. Beställare är Trafikverket och kontraktssumman uppgår till 365 miljoner svenska kronor.

Tingstadstunneln är en av Västsveriges viktigaste vägförbindelser. Genom tunneln, som byggdes 1968, passerar cirka 125 000 fordon per dygn. Från och med våren 2022 kommer den 455 meter långa tunneln att totalrenoveras och ett tunnelrör i taget kommer att stängas av för arbeten. Peab har fått uppdraget att bland annat renovera hela tunnelns konstruktion, byta ytskikt på väggar och i tak samt lägga om beläggningen på vägbanan. Samtidigt som renoveringen görs förbättras också trafiksäkerheten och framkomligheten genom tunneln. Syftet är att ge Tingstadstunneln en förlängd livslängd med 30-50 år.

– Vi på Peab har lång och bred erfarenhet av att bygga och renovera i miljöer med hög trafikbelastning inte minst från det nyligen avslutade projektet med sänkningen av E45 och nya  Gullbergstunneln i centrala Göteborg. Vi ser fram emot ett fortsatt bra samarbete tillsammans med Trafikverket och övriga samarbetspartners, säger Berth Larsson, regionchef på Peab.

Under arbetena kommer ett tunnelrör i taget att stängas av för att arbetena ska kunna utföras. Utöver renoveringen kommer merparten av tekniken, såsom belysning och fläktar, att bytas ut och ett nytt brandskyddssystem installeras tillsammans med ett nytt system som tar hand om dagvattnet som samlas i tunneln.

Uppdraget är en utförandeentreprenad med byggstart under våren 2022. Arbetet förväntas vara klart till årsskiftet 2023/2024.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0